Молилися за Батьківщину

Чергове ранкове віче в Івано-Франківську тривало під гаслом «Бог. Церква і Україна». Після виконання національного Гімну, отці-василіяни та усі присутні молилися на вервичці до Пресвятої Богородиці. Молитва на вервичці, за словами отця Порфирія, є дуже сильною, «вона здатна зупинити навіть війну».

Обласний центр Прикарпаття традиційно збирається на страйкові заходи двічі на день — о 12.00 мітинг біля місцевого «білого дому», о 18-й — загальне віче на Вічовому майдані.

Поза цим ректори місцевих вищих навчальних закладів звернулися до студентства міста, зокрема, керівників органів студентського самоврядування, з приводу зміщення годин проведення мирних акцій протесту, щоб не порушувати навчальний процес. Натомість голови студентських профкомів та парламентів пропонують керівництву місцевих вишів «відкоригувати графіки навчальних процесів, враховуючи участь студентів у мирних акціях з 12.00 до 14.00». А ще просять «з розумінням поставитись до студентів, які нині перебувають в Києві та вважати їхні пропуски — з поважних причин і дати їм можливість відпрацювати пропущені заняття».

5 грудня, після загальноміського мітингу відбулася молодіжна хода вулицями міста.

У свою чергу, прокурор області Олег Хряпа звернувся з проханням до мешканців краю, які обстоюють своє волевиявлення, щоб «вони не піддавалися на заклики вчинення беззаконня: захоплення будівель органів державної влади та місцевого самоврядування, перешкоджання нормальній їх діяльності та масові заворушення», попереджаючи, що «за такі дії передбачена кримінальна відповідальність».

Галина БРУХАЛЬ.

Івано-Франківська область.

Херсонські пікетувальники хочуть більше уваги

Відверте незадоволення керівництва обласної влади викликало звернення членів Громадської ради при Херсонській ОДА, в якому вони різко засудили дії «Беркуту» під час розгону Євромайдану в Києві. Вже наступного дня голова ОДА Микола Костяк виступив із відкритим листом у відповідь, звинувативши опонентів у провокуванні суспільного напруження. Цитуємо: «Звернення, прийняте Громадською радою на засіданні 2 грудня 2013 року, виходить за межі її повноважень, суперечить відповідній правовій базі, містить упереджені висновки та політичні заяви. Вважаємо, що прийняття подібних рішень не сприяє налагодженню соціального діалогу та може провокувати подальше загострення соціально-політичної ситуації» (кінець цитати).

Однак херсонців, які мітингують у центрі міста, дискусія між Громадською радою при ОДА та самою облдержадміністрацією не зацікавила, і її перипетії вони не обговорювали. Натомість учасники акції протесту домовилися найближчими днями провести загальноміське Віче та обговорити на ньому не тільки хід євроінтеграційних процесів, а й проблеми обласного центру. Крім того, херсонський євромайдан незадоволений тим, що події на ньому мало висвітлюють місцеві телекомпанії. Зокрема, лідери протестного руху вимагають від Херсонської обласної державної телерадіокомпанії «Скіфія» присвячувати ним принаймні десять хвилин щодня. У разі відмови обіцяють пікетувати ХОДТРК.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсонська область.

«Замість ультиматумів — переговори»

Понад 10 тисяч осіб узяли участь у мітингу на підтримку Президента і уряду в Донецьку. Акція «Донбас за стабільність, закон і порядок!» тривала під державними прапорами і прапорами Партії регіонів. На площі перед обласною державною адміністрацією зібралися представники всіх міст і районів області, а також понад 4 тисячі депутатів рад усіх рівнів. У резолюції мітингу дії опозиції названо провокаційними, спрямованими на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації і розкол суспільства. «Вважаємо абсолютно неприпустимими різного роду антидержавні прокламації, підбурювальні висловлювання, заклики до порушення громадського порядку, насильницькому поваленню влади і зміни конституційного ладу, проголошення окремих адміністративних одиниць територіями, вільними від юрисдикції центральних органів влади», — йдеться в документі.

Учасники акції закликали голову держави негайно вжити всіх дій у рамках закону, щоб повернути ситуацію в Україні у правове русло, а Генеральну прокуратуру — «дати принципову правову оцінку екстремістським заявам місцевих рад західноукраїнських областей, які суперечать чинному законодавству, Основному Закону України, несуть реальну загрозу територіальній цілісності України». «Ми вимагаємо від опозиційних вождів негайно згорнути всі акції протесту, розблокувати урядові заклади і замість мови ультиматумів ужити мову переговорів», — зазначили прихильники Партії регіонів.

— Ми за те, щоб вчасно платили зарплату і пенсію, щоб комунальні послуги не підвищувалися. Ми і так платимо за квартиру шалені гроші: тепломережа — 600 гривень, куди ще підвищувати? А якщо вступимо до Євросоюзу, газ і комунальні послуги подорожчають. Не хочемо до ЄС, ми хочемо з Росією бути, — сказала «Голосу України» учасниця акції Ольга з Донецька.

Спілкуючись із журналістами, міський голова Донецька Олександр Лук’янченко відкинув звинувачення у тому, нібито на мітинг примусово привозили людей з усієї області. «У кожного депутата є свої виборці. І сьогодні говорити про те, що людей примусово зібрали, — це не відповідає дійсності. Тут люди щиро обстоюють інтереси свого народу і своєї території».

Ліна КУЩ.

«Жіноче віче» проти свавілля

У Вінниці представниці прекрасної статі провели «Жіноче віче», результатом якого стало звернення до всіх матерів, сестер і доньок України.

— Краплею, яка переповнила терпіння материнських сердець, стало те, що після усіх жахливих подій влада ще раз продемонструвала зневагу до людей — судять і карають потерпілих, а не тих, хто підняв руку на безневинних дітей, — каже одна з організаторів віче, мати трьох дітей Олена Павлова.

Перед початком заходу жінки різного віку і професій розгорнули на Театральній площі величезне полотнище Державного прапора. Після емоційних виступів, подекуди зі сльозами на очах, зачитали текст документа, який підтримали одностайно. Вінничанки закликали представниць прекрасної статі з інших регіонів держави вийти на майдани, щоб об’єднатися проти свавілля.

— Настав час втрутитися жінкам, — йдеться у зверненні. — Ми, українки, вміємо терпіти, іноді надто довго, але коли по-звірячому б’ють дітей, від того не тільки болить серце, а й уривається терпець. Ми здатні в такі хвилини стати сильними, для цього потрібно об’єднатися. Матері, як ніхто, здатні зрозуміти одна одну, коли над їхніми дітьми нависає загроза. Закликаємо жінок нашої держави від Сходу до Заходу, від Півночі до Півдня, вийти на майдани і заявити владі протест проти зухвалих дій міліції, проти покриття безчинств, проти покарання скалічених, яких цинічно забирають з лікарень і доставляють в суди. Масові мирні заходи — наша головна зброя.

Учасники віче вимагають відставки чинного уряду, відповідальності глави держави за злочинні накази та притягнення до відповідальності тих, «хто підняв руку на наших дітей».

Віктор СКРИПНИК.

Вінниця.