Президенти України Леонід Кравчук (1991—1994), Леонід Кучма (1994—2005), Віктор Ющенко (2005—2010) оприлюднили спільну заяву стосовно політичних подій
в країні
 
«В Україні розгортається глибока політична криза, яка може мати важкі наслідки для всієї Української держави, її територіальної цілісності, незалежності та суверенітету», — переконані вони.
Першопричиною цієї кризи, на переконання колишніх президентів, є несистемна робота уряду з підготовки до укладання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом на саміті у Вільнюсі 29 листопада. «Викликає подив, що в останні дні перед цією непересічною для України та всієї Європи зовнішньополітичною подією українське керівництво різко змінило тональність заяв і вектор своїх дій. В односторонньому порядку підготовку до підписання Угоди було припинено», — йдеться в їхній заяві.
Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко висловили солідарність із мирними громадянськими діями сотень тисяч молодих українців: «Вперше український народ вийшов на вулиці з неполітичною вимогою, яка має безпрецедентну масову підтримку. Їхня щира відданість європейському вибору, демократичним цінностям, патріотизм викликають велику повагу».
Водночас вони констатують: «Криза поглиблюється, і ми бачимо ризики втрати контролю над ситуацією. Апогеєм стало застосування надмірної сили до мирних демонстрантів, яким Конституцією і законодавством гарантовано право висловлювати свою позицію. ... Жорстокість, з якою діяли спецпідрозділи міліції, має бути не лише публічно засуджена, а й покарана відповідно до українського законодавства, як абсолютно неприйнятна у демократичній країні».
Крім того, колишні гаранти української Конституції акцентують увагу, що стихійність масових виступів та вкинутий у протестні настрої радикалізм можуть мати небезпечні наслідки. «Сторони мають негайно відмовитися від будь-яких спроб вирішити політичні питання силовими методами. Заклики до захоплення адміністративних будинків, революційних дій, запровадження надзвичайного стану, непокори окремих міст і регіонів центральним органам влади, протиставлення українців Сходу і Заходу мають бути припинені, як небезпечні та непередбачувані», — йдеться у спільній заяві.
Вихід із ситуації, на переконання Л. Кравчука, Л. Кучми та В. Ющенка, має бути знайдений через відкритий діалог із громадянським суспільством. Вирішення політичної кризи необхідно терміново починати шукати у форматі загальнонаціонального круглого столу.
Президенти України висловилися за повернення до переговорів з європейськими офіційними інституціями з приводу укладання Угоди про асоціацію.