За інформацією штабу ООС на 21.01, за минулу добу з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано чотири порушення режиму припинення вогню, два з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Командування ЗС РФ продовжує нарощувати бойові можливості оперативного угруповання російських окупаційних військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях, повідомляє прес-служба ГУР МОУ. Також через розгорнуту на території Росії мережу вербувальних центрів здійснюється активний набір найманців, які після проходження інтенсивних курсів підготовки в навчальних центрах направляються на схід нашої країни.

Крім того, продовжує перекидати військову техніку у Білорусь, готуючись до спільних військових навчань «Союзна рішучість-2022», анонсованих на середину лютого. Так, два дивізіони систем ППО дальньої дії С-400 «Тріумф» направлені залізницею з Далекого Сходу.

Тим часом на Херсонщині підрозділи ЗСУ провели навчання, на яких тренувалися захищати морське узбережжя і танконебезпечні ділянки суходолу на адмінмежі з окупованим Кримом під час можливої наступальної операції ворога. Бойові розрахунки реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» виконали завдання щодо пригнічення та знищення вогневих засобів, броньованої техніки та живої сили умовного противника.

Водночас нарощує м’язи система територіальної оборони країни. «Кістяк сформований, посадові особи призначені, визначено тимчасове місце дислокації. Залежно від кількості районів в області сформована в кожній бригаді необхідна кількість батальйонів. Наприклад, бригада міста Києва налічує 10 батальйонів. У деяких областях — 6, у деяких — 8. Ці батальйони теж сформовані, нині триває процес комплектування», — сказав командувач Сил територіальної оборони ЗСУ Юрій Галушкін в інтерв’ю Укрінформу.

За його словами, особливу увагу приділяють 13 областям, що межують з РФ та Білоруссю. Там особовий склад укомплектовано на 70%. Галушкін закликає усіх охочих, особливо в прикордонних областях, долучатися до місцевих підрозділів ТрО через загрозу російського нападу.

«Стрілецькою зброєю і боєприпасами ми укомплектовані на 100%. Наше завдання — в найкоротший термін зробити так, щоб ми могли скористатися, за потреби, цією зброєю, боєприпасами якнайшвидше», — наголосив командувач Сил ТрО ЗСУ.

Він наголосив, що у наступальних операціях ЗСУ сили територіальної оборони участі не братимуть. «Коли ми говоримо про відкриту агресію, то йдеться про оборону, а не про наступальні операції», — зауважив Юрій Галушкін. Та повідомив: нині у Верховній Раді триває робота з внесення змін до Закону «Про основи національного спротиву», щоб чітко визначити, чи будуть застосовуватися Сили територіальної оборони в межах чи в зоні ведення бойових дій.