Для самих державних службовців виїзд залишається добровільним, повідомляє посольство США в Україні. Держдепартамент також відзначив, що рівень небезпеки в’їзду до України сягнув найвищої, 4-ї позначки «Do not travel» (Не відвідувати), за американською шкалою. «Наше посольство в Києві готове до раптового зростання попиту на консульські послуги», — зазначається у повідомленні посольства США в Україні.

Слідом за Америкою, своїх співробітників посольства в Україні почала відкликати і Велика Британія. Йдеться, передусім, про другорядних працівників. «Майже половина персоналу, що працює в Києві, повернеться до Великої Британії», — повідомляється в матеріалі ВВС.

Міністерство закордонних справ України, у свою чергу, вважає таку пересторогу надмірною і недоречною. Адже за останню добу не виявили жодних дій, які б напружували стан ще дужче. «Фактично кардинальних змін в безпековій ситуації упродовж останнього часу не відбулося: загроза нових хвиль російської агресії залишається сталою з 2014 року, а накопичення російських військ біля державного кордону почалося ще в квітні минулого року», — йдеться в коментарі речника МЗС України Олега Ніколенка для Укрінформу.

Водночас позиція ЄС залишається незмінною, евакуювати своїх дипломатів із України Брюссель не планує. Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що ситуація нині стабільна, переговори тривають. Політик закликав не драматизувати, адже інформації про погіршення стану на кордоні України до них не надходило.

Естонія також не підтримала позицію Лондона та Вашингтона. Повертати додому своїх співробітників вони поки не планують. Посол країни у Києві Каімо Кууск наголосив на тому, що залякування і є метою Москви, не потрібно піддаватися завчасній паніці.