З 16 березня у ФРН усі працівники сфери охорони здоров’я мають бути вакциновані від ковіду. Експерти медичної галузі вважають, що рішення про це може спричинити серйозну проблему для лікарень.

Із ситуацією, яка склалася, спробувало розібратися видання germania.one, розповівши про 50-річну медсестру Хайке Пільц із саксонського міста Штольпена. Її трудовий стаж у клініках, лікарських кабінетах і будинках для людей похилого віку становить 34 роки. Але за півтора місяця їй доведеться залишити посаду, оскільки Хайке не лише не вакцинована, а й категорично не бажає цього робити. «Я знайду нову роботу, працюватиму на будові чи в лісництві», — каже медсестра.

Тож коли вимога обов’язкової вакцинації у галузі охорони здоров’я набуде чинності, то всі невакциновані медичні працівники автоматично втратять роботу. За даними Інституту Роберта Коха, це становитиме 8% персоналу лікарень. Чи загрожує країні хвиля звільнень у галузі охорони здоров’я?

Глава Німецького товариства лікарень Геральд Гасс не очікує такого повороту подій. Натомість представник Німецького фонду захисту пацієнтів Ойген Бріш попереджає: «Ті, які не вакцинуються і звільняться через обов’язкове щеплення, більше не зможуть повернутися на роботу. І якщо до 10% співробітників у секторі охорони здоров’я змушені будуть піти з роботи, то 200 тисяч хворих і тих, хто потребує догляду, не зможуть отримувати професійне обслуговування».

Водночас Хайке Пільц зізнається: «Нині я працюю в агентстві тимчасового працевлаштування. Там зайняті ще майже 30 невакцинованих. Щеплення лякає мене більше, ніж коронавірус. І я не впевнена, що це справді спра-цьовує». Жінка також зазначила, що влітку перенесла коронавірус у легкій формі.

Тим часом, усупереч протестам такого роду, дискусії і суперечки про обов’язкову вакцинацію у сфері охорони здоров’я тривають, хоч у ФРН відсутній 10% кадровий резерв медиків. За даними ЗМІ, навіть організація Caritas Altenhilfe, котра опікується здоров’ям людей старшого віку як групи ризику вимагає призупинення вимоги про обов’язкову вакцинацію: «Зважаючи на відносно легкий перебіг захворювання, викликаного штамом «Омікрон» і браком кадрів, неодмінна вакцинація працівників медичних закладів з догляду невиправдана і має бути призупинена до ухвалення рішення про загальну вакцинацію».

Нині, за даними федерального відомства охорони здоров’я, рівень вакцинації у більшості медичних закладів становить 90%. Але навіть це не означає, що з середини березня кожен десятий працівник уже не зможе продовжити працювати. «У нас точно немає десятивідсоткового кадрового резерву, котрий міг би компенсувати його брак», — заявила прес-служба Caritas.

Берлін.