Фото: polskieradio.pl

У понеділок в Варшаві відбулося засідання Бюро національної безпеки (БНБ — відповідник вітчизняної РНБО), на якому розглядалося «українське питання» у контексті минулотижневих переговорів президента Анджея Дуди з його українським візаві Володимиром Зеленським. У п’ятницю А. Дуда скликає засідання Ради національної безпеки — конституційного дорадчого органу Президента РП у справах безпеки держави за участю найважливіших учасників польської політичної сцени.

Результати засідання БНБ представив його керівник Павел Солох. Йшлося про загальний аналіз ситуації та заходів, що їх слід здійснити. Більшість часу зайняли питання взаємодії, координації заходів із союзниками. П. Солох підкреслив, що, крім двосторонніх польсько-українських заходів, на цьому етапі «дуже важливі заходи в політичному вимірі, формування одностайного меседжу з боку держав Заходу, який мав би відстрашуючий вимір для Росії». При цьому він додав, що найближчим часом Варшава представить союзникам «власні пропозиції у справі ситуації в Україні».

Керівник БНБ повідомив, що йшлося також про надання нашій державі матеріальної військової підтримки, але «жодних рішень у цій справі немає». Також чітко заявив, що на цей час «нема мови про присутність польських військ на території України, бо зрештою українці нас про це не просять».

Варшава дотримується позиції НАТО, бо діє в його рамках і старається всі свої дії узгоджувати з союзниками — «так відбувається від самого початку російсько-українського конфлікту, і ми передбачаємо, що так буде весь час, до моменту, коли, будемо мати надію, наступить деескалація».

Тим часом генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що у відповідь на концентрацію російських військ на кордонах з Україною Альянс розмістить додаткові бойові підрозділи в Східній Європі, які підсилять 4-тисячний контингент з підрозділами ППО та розвідки, які вже дислокуються в рамках багатонаціональних батальйонів НАТО в Польщі, Литві, Латвії та Естонії, тобто в країнах східного флангу Альянсу.

Висловивши задоволення щодо повної одностайності союзників, Є. Столтенберг повідомив про те, що вперше за десять років США передають у розпорядження командування НАТО ударну групу своїх авіаносців.

Оголошуючи про це на прес-конференції, генсек зазначив, що Альянс не становить загрози для Росії та інших країн, але завше робитиме все те, що необхідно для захисту й оборони його союзників.

За даними New York Times, у відповідь на концентрацію російських сил в Білорусі президент США розглядають питання про направлення до країн східного флангу НАТО додаткових 1—5 тисяч солдатів, кількість яких, у разі ескалації, може бути швидко збільшена навіть до 50 тисяч.