Чи означає це, що шанси на чергову агресію з боку Росії підвищилися до максимального рівня? Днями в МЗС України нагадали, що на території нашої держави розташовується 129 посольств та консульських установ, а також представництв міжнародних організацій. Станом на 24 січня лише чотири держави повідомили про наміри здійснити евакуацію членів родин і частини співробітників або дозволити їм добровільно залишити українську територію: США, Велика Британія, Австралія та Німеччина. Решта держав, Європейський Союз, ОБСЄ, Рада Європи, ООН, НАТО та представництва інших міжнародних і регіональних організацій інформують МЗС про відсутність на цьому етапі планів проводити евакуацію або скорочення персоналу. Важливо, що такої позиції дотримуються і ті країни, дипломатичні представництва яких розташовані в регіонах нашої держави, що межують з територією Росії.

У МЗС України також висловили вдячність міжнародним партнерам, «які тверезо оцінюють ситуацію, що склалася, і не вдаються до передчасних евакуаційних заходів. Це — справжній прояв солідарності з Україною».

«Нині надзвичайно важливо уникати кроків, які можуть бути використані в інформаційному просторі задля посилення напруги в суспільстві, дестабілізації економічної та фінансової ситуації нашої держави. Сила України та її партнерів полягає в єдності», — підкреслили українські дипломати.

Водночас в уряді США пояснили, що рішення стосовно евакуації з України родичів дипломатів та дозвіл на виїзд частини співробітників були мотивовані прагненням убезпечитись через дії Росії, які спрямовані на дестабілізацію України та підрив безпеки її громадян, її відвідувачів чи мешканців. Про це повідомляє «Голос Америки» з посиланням на високопосадовця Державного департаменту. «Це обережні заходи, яких вжито заради безпеки громадян США та урядового персоналу, і вони жодним чином не підривають нашої підтримки або відданості Україні», — зауважив він.

В уряді США також зазначили, що раніше президент Джо Байден заявив: що військові дії з боку Росії можуть початись будь-коли.

Нагадаємо, раніше уряд США схвалив рішення про відбуття з України деяких американських посадовців та наказав евакуювати всіх членів родин американських посадовців у посольстві США в Києві. Державний департамент також рекомендує не подорожувати до України через збільшення загрози військових дій Росії. Раніше рекомендація не подорожувати до України стосувалася ситуації із COVID-19.

Коментуючи рішення уряду США, речник МЗС України Олег Ніколенко відзначив, що «фактично кардинальних змін в безпековій ситуації впродовж останнього часу не відбулося».