Її учасники нагадали чиновникам, що 16 липня 2021 р. набула чинності стаття 23 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», згідно з якою мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні, зокрема на телебаченні, є українська.

«Вже півроку українські телеканали не виконують закон про мову. За нашими оцінками, на українських телеканалах за цей час було показано сотні російськомовних фільмів та серіалів, які грубо порушують закон», — наголошує один з організаторів акції, активіст спільноти «Мова об’єднує» Сергій Оснач. Під час заходу влаштували перфоманс — активіст, вдягнений у маску Путіна (на знімку), продемонстрував як, тримаючи в руках пульт від українських телеканалів, глава РФ керує інформаційною політикою в нашій країні.

Сергій Оснач наголошує, що російськомовним телепродуктом русифікують мільйони українців, насаджують в державі, що восьмий рік боронить від російських окупантів свою незалежність і суверенітет, «русскій мір» та «поступово роблять з українців «адін народ» з росіянами». До того ж українські діти стають «пасивними курцями» російськомовних серіалів, які дивляться старші, що порушує їхні права. Учасники акції вимагають забезпечити приведення всіма органами виконавчої влади своїх нормативно-правових актів у відповідність до закону про мову та забезпечити невідкладне скасування Державним агентством України з питань кіно прокатних посвідчень для всіх фільмів і серіалів, що всупереч закону демонструються на телебаченні російською мовою. Спільнота «Мова об’єднує» називає акцію попереджувальною і заявляє, що буде «посилювати суспільний тиск і застосовувати всі засоби громадянського впливу, щоби влада та телеканали припинили порушувати закон про мову».

Фото зі сторінки Сергія Оснача у Фейсбуці.