Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів незаконного та неефективного проведення органами державної влади, органами місцевого самоврядування заходів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції земельних відносин (земельної децентралізації)

Відповідно до частини третьої статті 89 Конституції України, статті 4 Закону України «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», статті 87 Регламенту Верховної Ради України Верховна Рада України постановляє:

1. Утворити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів незаконного та неефективного проведення органами державної влади, органами місцевого самоврядування заходів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції земельних відносин (земельної децентралізації) (далі - Тимчасова слідча комісія).

2. Визначити основними завданнями Тимчасової слідчої комісії розслідування:

1) можливих фактів незаконності підстав передачі у власність та користування земель державної власності до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин»;

2) можливих фактів незаконного та неефективного користування та розпорядження землями державної та комунальної власності, у тому числі переданими у комунальну власність відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин»;

3) повноти надходжень до бюджетів плати за землю та інших податків, пов’язаних із користуванням землями сільськогосподарського призначення;

4) наявності актуальних відомостей про межі територій територіальних громад в обсязі, що дає змогу розмежувати землі територіальних громад.

3. Визначити, що кількісний склад Тимчасової слідчої комісії становить10 народних депутатів України.

4. Обрати:

1) головою Тимчасової слідчої комісії – народного депутата України Богданця Андрія Володимировича (депутатська фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»);

2) заступником голови Тимчасової слідчої комісії - народного депутата України Горвата Роберта Івановича (депутатська група «ДОВІРА»).

5. Обрати до складу Тимчасової слідчої комісії таких народних депутатів України:

Заблоцького Мар’яна Богдановича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;
Загоруйко Аліну Леонідівну - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;
Крейденка Володимира Вікторовича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;
Літвінова Олександра Миколайовича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;
Маслова Дениса Вячеславовича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;
Мейдича Олега Леонідовича - фракція політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»;
Одарченка Андрія Миколайовича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;
Халімона Павла Віталійовича - фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ».

6. Матеріально-технічне, кадрове, інформаційне та організаційне забезпечення діяльності Тимчасової слідчої комісії покласти на Апарат Верховної Ради України.

7. Визначити строк діяльності Тимчасової слідчої комісії – один рік з дня її утворення.

8. Звіт Тимчасової слідчої комісії про виконану роботу заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради України не пізніше шестимісячного строку з дня її утворення.

9. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України Р. СТЕФАНЧУК.

м. Київ, 1 лютого 2022 року.
№ 2034-IX.