Днями, виступаючи у Верховній Раді, Президент Володимир Зеленський підписав Указ «Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби в Збройних Силах України та поступового переходу до засад професійної армії». Згодом цей документ прокоментували у Міністерстві оборони, назвавши його «одним із системних кроків у контексті підвищення обороноздатності України», який запускає пакет реформ для переходу на професійну армію. А вона, мовляв, потрібна, щоб звести ймовірність військових сценаріїв до мінімуму, утримувати в безпеці весь периметр державного кордону і потенційно небезпечні напрямки.

«Зокрема, указ містить доручення забезпечити поетапне збільшення чисельності Збройних Сил України в період з 2022-го по 2025-й на 100 000 осіб для підвищення оборонних спроможностей держави. Одним з елементів реформування є перехід на систему інтенсивної військової підготовки та відмова від призову на строкову службу з 1 січня 2024 року», — конкретизує міністр оборони Олексій Резніков. Він нагадав, що сьогодні українська армія складається з трьох основних категорій осіб — кадрових військових, контрактників та строковиків. Усі вони мають різний рівень підготовки та різну мотивацію... Отож, для осучаснення формату підготовки мобілізаційного резерву як альтернативи призову на строкову службу пропонується ввести короткострокову (3—4 місяці) інтенсивну військову підготовку. За словами Резнікова, вже є розрахунки та обґрунтування різних моделей виконання цього указу.

«Для реалізації зазначених кроків уряд найближчим часом запропонує пакет необхідних законопроектів і підзаконних актів. Ми сподіваємося на єдність українського парламенту у цих питаннях», — зазначив він.

Проте цей указ викликав певну критику в експертному середовищі. Насамперед через плани кількісного збільшення чисельності армії та її фінансування. Вже нині, на восьмому році російсько-української війни, ЗСУ має чимало бойових частин, які, на жаль, недоукомплектовані особовим складом та оснащені старою технікою. І все це через брак коштів. І у разі збільшення ЗСУ на сто тисяч не варто очікувати, що спрацює закон переходу кількості у якість.

«Але кількість не збільшує, а зменшує обороноздатність. Бо неозброєна кількість з автоматами Калашникова нічого, крім маси, не робить. Маса в нас є. У нас немає сучасної техніки, сучасної організації, бо в нас і статути 70-x років, організаційна штатна структура армії радянська. Вона не може так працювати. Ось це треба змінювати», — прокоментував у телеефірі військовий експерт, редактор «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов.