Таку заяву у ефірі одного з українських телеканалів зробив міністр оборони Олексій Резніков. За його словам, уздовж кордонів нашої країни зараз розміщено 140 тис. російських військових (включаючи наземний, повітряний та морський компонент), але ударне угруповання не сформовано. Якщо Москва забажає створити таке угрупування, за оцінкою очільника МОУ, на це піде приблизно місяць. Поки що в Міністерстві оборони України вважають: найреалістичніший варіант початку можливого вторгнення РФ є дестабілізація України зсередини.

«Спроба дестабілізації на наших вулицях, використовуючи так званих антивакцинаторів чи якихось людей, що незадоволені економічною політикою, або осіб, які незадоволені політичним устроєм, чи самі спроби змінити політичну владу в Україні — ось такі сценарії я розглядаю як ймовірні. Тому нам треба готуватись і не дати їм такої можливості», — конкретизував міністр. І запевнив, що Україна готова до варіантів розвитку подій, які були використані Росією у 2014 році (захоплення адмінбудівель, засилання на українські території «зелених чоловічків» тощо).

Резніков також поінформував, що одночасно із російсько-білоруськими навчаннями «Союзна рішучість-2022» з 10 по 20 лютого, ЗСУ проведуть «дзеркально» свої навчання із застосуванням Bayraktar, Javelin та NLAW, які Україна нещодавно отримала від Британії. Випробування пройдуть на полігонах, розташованих у Рівному, Ковелі, Овручі, Миколаєві, Чугуєві, Чернігові, Одесі. Окрім цього, ще будуть окремі майданчики та місця, де у цей час відбуватимуться навчання Збройних Сил України, зазначив міністр оборони. При цьому він зазначив, що ЗСУ сьогодні дуже потужно себе почувають, бо, мовляв, «кількість засобів ураження вже більша, ніж потенційних мішеней». А ось українське небо захищене неідеально, оскільки Росія нарощує системи ураження, зокрема в окупованому Криму.

«Ідеального прикриття немає, ми над цим працюємо», — зазначив Олексій Резніков. Проте, за його словами, на озброєнні нашої армії є легкі комплекси, які дозволяють, зокрема, збивати повітряні цілі, тому висадка російського десанту в Україні буде неможлива. Імовірність бомбардування крилатими ракетами з боку РФ міністр вважає нереалістичним сценарієм...

Він також анонсував отримання «дуже цікавих речей» від країн Балтії за дозволом США, про які «ми давно просили». Але не конкретизував, про які види озброєння йдеться.

Водночас керівник оборонного відомства заявив, що Україні не варто розраховувати на протиракетні комплекси від міжнародних партнерів, а варто працювати над власною протиракетною програмою.

«Якщо ми кажемо про протиракетну оборону, протиповітряну, вона передбачає величезну ракетну програму, яку треба робити свою. Ця програма в проекті написана, вона спланована на 10 років і передбачає значні асигнування. Зараз вона проходить тестування в Апараті РНБО і потім буде затверджена. І далі уряд буде вже писати державну цільову програму. У нас є потужні українські підприємства з серйозним бекграундом, такі як КБ «Луч», КБ «Південне». Ми спроможні робити своє», — наголосив Резніков.

Тим часом зараз відразу на кількох полігонах бойової підготовки тривають комплексні тактико-спеціальні заняття з надання відсічі умовному противнику, що намагається прорвати оборону на танконебезпечних та десантнонебезпечних ділянках місцевості, повідомляє командування Об’єднаних сил ЗСУ. Як зазначив командувач ОС генерал-лейтенант Сергій Наєв, досвід АТО та ООС показав, що танки є однією з основ наступальної операції. Саме тому протитанковий та загальновійськовий резерви мають бути завжди готовими до вогневого ураження противника.