Найчисленнішими його учасниками були представники малого і середнього підприємництва. На зустріч прийшли чиновники міськвиконкому, а функції модератора виконував координатор місцевої платформи «Центр розвитку громади» Андрій Сурай. Очікували також представників товариства «Харківенергоремонт» — воно надає у Шостці послуги з опалення та постачання гарячої води, але ніхто з теплоенергетиків не з’явився. Начальник управління економіки міськради Дар’я Гребенюк поінформувала: на підприємстві запропонували делегувати двох-трьох представників від підприємців, і їм розкажуть, що діється у місті з тарифами.

Орендарі та власники приміщень, у яких працюють заклади торгівлі, скаржились на надвисоку вартість опалення. За словами підприємців, у Шостці воно таке дороге, що суми у деяких платіжках перекривають місячну виручку. У нарахуваннях багато незрозумілого. За опалення магазину площею 40 кв. метрів, що розташований біля речового ринку, нарахували 
11 тис. грн. Чи може таке бути у принципі? У магазині площею 280 кв. метрів груднева вартість централізованого опалення становила72 тис. грн, тоді як температура повітря у приміщенні не перевищувала 10 градусів. За словами власника закладу, така ж температура була в сусідньому магазині, але там за неї нікому нічого не заплатили, бо це приміщення не підключене до опалювальної мережі.

Дар’я Гребенюк поінформувала учасників круглого столу: послуги з опалення надаються населенню, бюджетним організаціям та «іншим споживачам». До останньої, третьої категорії належать бізнес-структури, і вартість теплопостачання для них не зафіксована, коливається відповідно до вартості газу. Якщо на початку опалювального сезону енергоносій коштував 
12 430 грн за тисячу кубометрів, у січневий тариф заклали 31 695 грн. Уряд дозволив суб’єктам господарювання щомісяця коригувати тарифи залежно від вартості палива, і вони це роблять — серед інших і «Харківенергоремонт».

Ситуацію, у якій опинилися, підприємці назвали глухим кутом. За централізоване опалення з них правлять непідйомні гроші, а перейти на автономне не дозволяють. Власне, і ті, хто якось примудрився встановити автономку, проблеми не уникнули. Якщо магазин або кафе розташовані не в окремому приміщенні, а використовують частину багатоповерхівки, їх власники зобов’язані платити за опалення «місць загального користування». Навіть якщо відгородилися від тих місць цегляною стіною. У відповідному наказі Мінрегіонбуду також зазначається, що всі без винятку власники приміщень, які розміщені у будинку, повинні платити за функціонування опалювальної системи цього будинку.

Через кілька днів, 4 лютого, із представниками ініціативної групи підприємців зустрівся міський голова Шостки Микола Нога. Відбулася ще одна нарада, учасники якої дійшли висновку: оплачувати рахунки за тепло із тими сумами, які в них зазначаються, для більшості підприємств торгівлі і громадського харчування нереально. Порівняно з відповідним періодом минулого року тарифи зросли утричі. Тож шосткинці вирішили звернутися до уряду, зокрема до Міністерства розвитку громад та територій України, із пропозицією: з метою підтримки малого бізнесу надати йому можливість вибору альтернативних джерел опалення замість централізованого, яке багатьох завело у безвихідь.

Сумська область.