Один із авторів виставки «Екологія у кадрі», культуролог і краєзнавець Дмитро Білько.

Під час заходу, що проходив за участю експертів, громадських активістів і журналістів у Центрі «Поруч» із включенням у режимі онлайн, обговорювалися питання формування сучасної екологічної проблематики, загальнодержавних та регіональних практик щодо висвітлення екологічних питань, виховання екологічної свідомості та взаємодії екологічних інституцій із медіа і громадами.

До обговорення долучились представники місцевого самоврядування, громадських організацій та науковці з різних організацій та куточків країни, й серед них — український еколог, письменник, автор публіцистичних статей на захист природи, сценарист Олексій Бурковський, краєзнавець, картограф і багаторічний дослідник гірничо-промислової справи, автор інтернет-проекту «Шахти та рудники Донбасу» Михайло Кулішов, депутат Дружківської міської ради, журналіст і громадський діяч Євген Фіалко, історикиня та дослідниця Центру міської історії у Львові Ірина Склокіна, експерт з комунікацій Яна Говядова.


Під час круглого столу «Індустріальна спадщина та екологічні виклики» у Центрі ветеранів АТО та їхніх сімей «Поруч» міста Краматорська.

Відкриваючи круглий стіл, координаторка Центру ветеранів АТО та їхніх сімей «Поруч» Ірина Перкова зазначила:

— Обговорення проблем екології учасниками нашого заходу стосується як далекого й недалекого минулого, так і сьогодення та майбутнього. Ми маємо розуміти, що буде далі з нашою екологією. Й можливо, саме таке бачення суворої реальності спонукатиме суспільство змінити якісь свої звички. Адже та промислова революція, що почалася наприкінці ХVІІІ століття з винаходу парового двигуна, потягнула за собою ланцюжок великого попиту на метал, на видобуток руди тощо. І людство впродовж століть звикло брати в природи її ресурси, доволі часто нехтуючи негативними екологічними наслідками такого користування.

На спільну думку учасників круглого столу, тема екології є дуже актуальною для Донецької області. Адже середовище цього краю досить урбанізоване, й багато шарів екологічної проблематики учасникам заходу вдалося охопити саме через призму розвитку територій та окремих міст — Маріуполя, Дружківки, Костянтинівки тощо.

Круглий стіл був приурочений до виставки Центру міської історії «Екологія у кадрі», яка відкрилась у приміщенні Центру ветеранів АТО та їхніх сімей «Поруч». За задумом організаторів, ця експозиція є спробою критичного погляду на силу медійних ресурсів, їхній мобілізаційний потенціал та здатність пояснювати світ. Виставка фокусується на історії екологічної свідомості у ХХ столітті та на тому, яким чином візуальні образи з фотографій і фільмів встановлюють наші рамки мислення про людину і природне середовище.

Серед організаторів заходу в Центрі ветеранів АТО та їхніх сімей «Поруч» — Гончаренко Центр, Центр міської історії міста Львова, Маріупольський краєзнавчий музей, Всеукраїнська комунікаційна кампанія «Прямуємо разом», Програма Європейського Союзу House of Europe.

Один із авторів виставки, культуролог і краєзнавець Дмитро Білько на презентації виставки розповів:

— Виставка «Екологія у кадрі» створена Центром міської історії Центральної та Східної Європи із міста Львова за допомогою Програми Європейського Союзу House of Europe. Під час створення виставки ми працювали з медійними архівами, і фокусом цієї виставки були не лише медіа як такі. Основна тема експозиції пов’язана з екологією Донеччини. Тобто, через певне медійне й до того ж архівне повідомлення розкривається тема екології Донецького краю починаючи з періоду індустріалізації кінця ХІХ й до наших днів. Один із посилів цієї виставки — у тому, щоб намагатися бачити на критичній дистанції інформацію, яка подається з медійних та інших джерел.

Серед представлених на виставці матеріалів — фотографії з музеїв різних міст Донецької області, зокрема, Покровського історичного музею, деяких приватних архівів. Тут представлені й дослідники з Університету Сент-Ендрюса (Велика Британія), з Харківського національного університету, які реалізували свої підходи та бачення, спираючись на опрацьовані теми.

Проведенню фотовиставки та круглого столу передувала літня мистецька школа, учасники якої працювали з архівними матеріалами, у тому числі й фото- та кінохронікою. Свою підтримку забезпечив і Центр міської історії міста Львова, який надав свій електронний архів із декількох тисяч експонатів. Тож виставка «Екологія у кадрі» є цікавою насамперед для митців, які працюють у сфері візуальної культури й тепер зможуть скористатися цими матеріалами у своїй творчості.

Донецька область.

Фото автора.