«Міськрада вже має механізм виплати матеріальної допомоги, створено робочу групу, зможемо перерахувати на карткові рахунки відселених мешканців матеріальну допомогу на оренду житла, — пообіцяв міський голова Андрій Райкович. — Щодня у штабному автобусі з 11.00 до 14.00 працюють фахівці відділу звернень громадян».

Міський голова також запевнив, що правоохоронці продовжуватимуть охороняти будинок, а рятувальники супроводжуватимуть кожну постраждалу родину, щоб забрати зі зруйнованих квартир вкрай необхідні речі. Мешканці, які змушені тимчасово відселитися для проведення аварійно-відновлювальних і ремонтних робіт у своїх квартирах, отримають з міського бюджету матеріальну допомогу на відшкодування вартості оренди тимчасового житла. На це загалом передбачено 852 тисячі гривень.

Для проведення відновлювальних робіт передбачено 2,5 млн грн, відповідне рішення прийняли депутати міськради. На експертні роботи з обстеження і визначення ступеня руйнувань будівельних конструкцій буде спрямовано 500 тисяч гривень, на заміну віконних блоків — 805,4 тисячі гривень.

Із проханням допомогти постраждалим до представників бізнесу звернулася і голова правління громадської організації «Спілка підприємців Кіровоградської області» Тамара Самиляк.

«Якщо ми — 13 тисяч підприємців, зареєстрованих у Кропивницькому, відмовимося від кількох чашок кави і перерахуємо хоча б по 100 гривень — ми врятуємо цих людей насамперед від зневіри, відчаю і допоможемо їм розв’язати матеріальну частину їхніх сьогоднішніх проблем, — закликала Тамара Самиляк. — Прошу долучитися і підприємства, передусім «Кіровоградгаз».

Для акумуляції коштів для допомоги постраждалим від вибуху відкрито спеціальний рахунок: UA683052990000026006005101752 в АТ КБ «Приватбанк». Одержувач коштів БО Відкрита Україна РБФ. Код ЄДРПОУ 34099896. В рахунку необхідно вказати: «Благодійна допомога постраждалим від вибуху газу у Кропивницькому на вулиці Попова, 24, корпус 1. 2.02.22».

Тим часом інформаційна агенція CBN оприлюднила розповідь вдови загиблого Андрія Дідковського про те, що після вибуху спеціалісти облгазу нібито намагалися втекти: «Двоє газівників вибігли з під’їзду. Один був у крові. Почали заводити машину, хотіли поїхати. Але люди почали зупиняти їх, казали: «Куди ж ви, що ви наробили». Весь будинок це бачив, усі ж на вулицю вибігли». Із цього приводу агенція звернулася по офіційний коментар до ВАТ «Кіровоградгаз».

Нині на місці трагедії тривають аварійно-відновлювальні роботи — будівельники продовжують працювати над зміцненням силових конструкцій підвальної частини будинку — це дасть змогу безпечніше вийти на перші поверхи, повідомили в міськраді. Одночасно триває монтаж віконних блоків. Газові служби відновили подачу газу до квартир третього і четвертого під’їздів.

Кропивницький.