Парламентська хроніка

Ранкове засідання 4 грудня
 
Зранку трибуна Верховної Ради та президія були заблоковані народними депутатами від опозиції. О 10.15 Голова Верховної Ради Володимир Рибак зайшов до сесійної зали. Декілька хвилин він поспілкувався з опозиціонерами, які заблокували його робоче місце. Про що говорили — невідомо, але опозиція дозволила Голові відкрити ранкове засідання. Після того, як В. Рибак запросив до свого кабінету лідерів фракцій на нараду, ранкове засідання було закрите.
Народний депутат від фракції Партії регіонів Володимир Макеєнко підкреслив, що сьогодні переговори з опозицією проводяться, але без ЗМІ.
Народний депутат Володимир МАКЕЄНКО (Партія регіонів):
«Ми не віримо в політичну кризу. У нас достатньо сил та досвіду. Ми знаходили виходи і не з таких ситуацій. Вихід знайдемо, але хочеться, щоб це були конституційні методи».
Народний обранець наголосив, що засідання парламенту в іншому приміщенні поки що не проводитиметься. 
Що стосується бюджету, В. Макеєнко зазначив: кошторис є, але є проблеми з його прийняттям.
За словами голови фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка, парламент не працюватиме доти, доки не буде вирішена політична криза в країні. «Сьогодні відбувся процес повної делегітимізації влади. Тут є єдиний вихід і вирішується в один спосіб — дострокові президентські та парламентські вибори та формування нового уряду. Принаймні так вирішується ця проблема в усіх цивілізованих країнах», — наголосив він.
Водночас під час брифінгу А. Яценюк заявив, що опозиція обурена рішенням Шевченківського суду щодо активістів, яких затримали на два місяці за події на Банковій. «Адвокати, яких надала опозиція і народні депутати, брали участь у засіданні суду, — розповів він. — Дев’ять осіб, частина з яких журналісти, підприємці та батько багатодітної сім’ї незаконно затримав «Беркут», і Шевченківський суд почав провадження з притягнення їх до відповідальності. Всі рішення, які виніс цей суд, написані під копірку. Три судді підписали абсолютно однакові тексти. Дійшло навіть до того, що в них всі затримані особи мали однакову суму коштів — 93 гривні та були одягнуті в однаковий одяг. Свідком по всіх справах є одна людина — працівник «Беркуту».
За словами А. Яценюка, опозиція внесла декілька клопотань про взяття на поруки та про заставу, але суд не підтримав жодного з цих клопотань. «Ми подаємо апеляційну скаргу і офіційно звертаємося до міжнародної спільноти, щоб такі судові рішення, які вчора виніс Шевченківський суд, стали предметом розгляду міжнародної спільноти. Мало того, ми вимагаємо порушити кримінальні справи проти працівників «Беркуту», які так жорстоко били цих людей», — заявив голова фракції «Батьківщина».
А народний депутат Павло Петренко («Батьківщина») заявив, що всі документи, які подавалися слідчими, були сфальшовані. А аргументом для відхилення депутатських клопотань стало те, що вони були не на депутатських бланках. 
Уже по завершенні наради Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок заявили, що сьогоднішня криза не може вирішитися в парламенті. «Дві наші базові вимоги — дострокові президентські й парламентські вибори та звільнення всіх політичних в’язнів, у тому числі Ю. Тимошенко та затриманих і засуджених активістів та учасників мітингів», — наголосив А. Яценюк. За його словами, ці вимоги опозиція передала Голові Верховної Ради, щоб він, у свою чергу, переповів це Президенту.
Водночас Олег Тягнибок зауважив, що кризу можна було розв’язати у парламенті, шанс був у вівторок. Але влада його не використала — не відправила уряд у відставку. «Тепер Президент може підписати указ про відставку Кабінету Міністрів», — сказав він.
Лідер «Свободи» переконаний, що просто оголосити дострокові вибори не достатньо. «Дуже важливо, щоб вони відбувалися за іншими правилами, ніж планує влада». 
О. Тягнибок повідомив також, що опозиція ініціюватиме проведення сесій місцевих рад, на яких обговорять недовіру місцевим керівникам — представникам влади. «Для нас дуже важливо підняти Схід і Південь України», — сказав він. 
А народний депутат Володимир Олійник (Партія регіонів) переконаний: представники опозиції не налаштовані на пошук компромісу і постійно ставлять ультиматуми.
«Ультиматуми не можуть бути мовою переговорів, треба шукати варіанти переговорів для виходу із ситуації. І ми закликаємо до пошуку таких варіантів», — заявив народний депутат від фракції Партії регіонів Володимир Олійник під час брифінгу.
Водночас він повідомив, що з боку опозиції готується провокація, зокрема, обговорюється вбивство або підкидання трупа на Майдані. «Я отримав інформацію від особи, близької до опозиції, про підготовку нової провокації. Лідери опозиції розуміють, що масові акції протестів вщухають. Обговорюється питання про вбивство на Майдані або підкидання трупа. Цю інформацію я передав в СБУ і МВС, щоб вони вжили невідкладних заходів», — розповів він.
Також В. Олійник повідомив, що отримав інформацію про приїзд в Україну громадян Грузії, нібито спостерігачів за виборами ще в 2010 році, які мають пряме відношення до консультування опозиції.
Парламентарій підкреслив: те, що організатори Майдану не називають прізвища зниклих осіб, викликає велику тривогу. Всі повинні бути чесними і відкритими у цьому питанні. «Я закликаю тих, хто на Майдані, бути пильними, співпрацювати з міліцією і негайно повідомляйте про прояви провокацій. У МВС готові до спільного чергування, патрулювання, щоб не допустити провокацій з боку екстремістів», — наголосив 
В. Олійник.