Наслідки невмілого кронування.

В паркових зонах, у спальних мікрорайонах, просто вздовж міських доріг.


Заради велосипедної доріжки знищені дерева в спальному мікрорайоні міста.

Велосипеди VS дерева

Дивно, що вирубка дерев розпочалася ще на початку січня. До того ж по всьому місту. Що називається «без оголошення війни». Тобто не лише не питаючи у містян, а навіть не маючи дозволів, якісь ділки, використовуючи спеціальну техніку, серед білого дня проводять так зване кронування. Під це «кронування» підпали абсолютно здорові зелені насадження, інколи цінних видів.

Ситуація викликала жваве обговорення в соціальних мережах, миколаївці активно повідомляли до Контакт-центру міськвиконкому про ганебні факти, публікували фото та відео. Так, наприклад, мешканець Миколаєва Олександр опублікував відео, на якому на камеру гнівно запитував новоявлених «лісорубів», чи є в них дозвіл на знищення дерев. Дозволу не було, посилалися на начебто усні розпорядження департаменту ЖКГ.

Спеціаліст-біолог Наталія висловила свою професійну думку: «Це варварське знищення дерев, яке дрімучі неосвічені мародери називають гарним словом «кронування», треба припиняти! Стовбури, що залишилися, вже не обростуть листям. Немає листя — немає фотосинтезу, рослина гине. Для нашого південного міста крони дерев — просто порятунок, і з точки зору очищення повітря, і пом’якшення спеки влітку».

Біля мого будинку в спальному віддаленому від центру мікрорайоні міста також велася вирубка дерев. До того ж навіть не кронування, а спилювання під самий корінь. Коли дізналася, в чому причина таких дій, була шокована. Виявляється, в цьому місці будуватиметься велосипедна доріжка. Заради цього ще не старі і здорові акації та софори принесені в жертву. Безумовно, ніхто не проти розвитку велосипедного руху.

Але яким чином 500 метрів доріжки врятують цей рух? Тим більше, що ця доріжка просто «висить у повітрі», вона не прив’язана до тих, які почали потроху будувати в місті. Тобто велосипедист має пронести свій байк через півміста, щоб проїхати 500 метрів доріжкою, яка потім обривається? Маячня якась. У місті достатньо парків та скверів, берегових зон, де прокладання цих доріжок було б більш логічним. У результаті пеньки вздовж вулиці Курортної стали просто німими пам’ятниками борцям за велосипедний рух.

А взагалі цілком логічним є припущення багатьох містян. При такій високій ціні на газ дерева рубають заради продажу на дрова приватникам. Непоганий бізнес. Ще й безкарний.

Не залишилися осторонь проблеми і громадські організації. Так, керівниця ГО «Громадська ініціатива «Місто сонця» Наталія Ришкова починаючи з минулого року надсилає листи у всі інстанції із закликом вжити заходів до «лісорубів». Вона зазначає: «В Миколаєві повним ходом йдуть лісозаготівельні роботи на вулицях міста при цілковитій бездіяльності поліції, екоінспекції, районних адміністрацій, міської ради та департаменту ЖКГ». Наталія пояснює, чому «лісозаготівельні». Тому що департамент ЖКГ провів тендер на чималу суму, а виграло його ТОВ «Укрбіорост», основною діяльністю якого були лісозаготівельні послуги. Щоправда, вчасно врахували, що ситуація викличе обурення містян та змінили вид діяльності на «надання ландшафтних послуг».

У пошуках спеціалістів

Утім, до останнього часу суть цієї діяльності від переміни назви не змінилася. На вимогу представників громадськості питання варварського поводження із зеленими насадженнями розглянуто на нараді в міськвиконкомі за присутності самої громадськості, представників Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу, департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради, районних адміністрацій та дирекції КП «Миколаївські парки».

На обговоренні виявилося, що в Миколаєві просто немає фахівців, які знали б, як правильно обрізати дерева. Отакої! «Спеціалісти» з вирубки дерев є, а спеціалісти з догляду за ними відсутні. Представники громадської екоорганізаціі «Місто Сонця» у січні 2022-го зверталися до департаменту житлово-комунального господарства міськради стосовно неправильної обрізки дерев у місті. Там відповіли, що обрізкою дерев займаються підрядні підприємства. За словами біолога Віри Миколайчук, терміна «кронування» не існує, і така обрізка дерев, коли залишають один стовбур чи декілька гілок, загрожує їхньому життю.

Заступник миколаївського міського голови Юрій Степанець, під керівництвом якого і відбувалася нарада, підтримав невдоволення присутніх, наголосивши, що в нас степова зона, «тому треба зберегти та примножити те, що маємо». При цьому чиновник зазначив, що функцію обрізки дерев передано КП «Миколаївські парки», яке створено лише наприкінці січня цього року. А для того щоб роботи надалі проводилися професійніше, на підприємство вже шукають профільного спеціаліста.

Підтвердив слова Юрія Степанця директор КП «Миколаївські парки» Дмитро Чучмай: «Ми справді сьогодні шукаємо в штат дендролога — людину, яка зможе контролювати та підказати, як правильно виконувати роботи з обрізання дерев. У нас вакансія відкрита».

На засіданні вирішили створити робочу групу та розглянути порядок обрізки дерев у Миколаєві. Це рішення задовольнило і представників громадськості. Наталія Ришкова зазначила: «Вважаємо, що відсутність контролю за роботами підрядних організацій з обрізки з боку районних адміністрацій та департаменту ЖКГ, відсутність покарання за пошкодження дерев, виконання обрізки неспеціалістами призвело до виникнення цієї проблеми. Головне, що проблему визнано та ухвалено рішення стосовно необхідності її усунення. Запланували провести чергову робочу зустріч, на якій заслухати пропозиції екоінспекції відносно унеможливлення подальшого пошкодження дерев у місті при виконанні робіт з обрізки».

А Дмитро Чучмай пообіцяв: «Спеціаліста знайдемо. Поки що відбувається процес становлення підприємства. Повноцінно воно запрацює з квітня 2022-го».

Утім, у містян виникає лише логічне побоювання — допоки шукатимуть спеціалістів-дендрологів, чи не залишиться місто до квітня взагалі без зелених насаджень? Чи не зрубають їх нинішні «спеціалісти-лісоруби»?

Миколаївська область.

Фото автора і Наталії Ришкової.