Черкаси

Більшість Черкаської міської ради під час позачергової сесії проголосувала за звернення до Президента України та Верховної Ради з вимогою відставки Кабміну і формування уряду національної єдності.

Також депутати зажадали провести розслідування протиправних дій спецпідрозділу «Беркут» на київському Майдані та притягнути до відповідальності міністра внутрішніх справ В. Захарченка.

Тим часом на батьківщині Тараса Шевченка, в селі Моринці Звенигородського району, місцева сільська рада засудила побиття студентів на Майдані і проголосувала за відставку уряду М. Азарова.

Лідія ТИТАРЕНКО.

Суми

На позачерговій сесії Сумської обласної ради з порядком денним «Про суспільно-політичну ситуацію в державі» голова облради Геннадій Михайленко звернувся до представників громадськості та студентства з пропозицією «слухати і почути один одного». Утім, діалогу не вийшло: слухати — слухали, але чути не хотіли. Провладні й опозиційні депутати розпочали зі звинувачень один одного «у маніпуляціях громадською думкою». Після втручання опозиційних депутатів на сесію допустили кілька сотень мітингувальників.

Регіонали, які досі близько двох років на лекціях, конференціях, семінарах та в засобах масової інформації щосили переконували громаду регіону в перевагах та користі євроінтеграції, на сесії раптом «сором’язливо» дали задній хід, стверджуючи, що вони трохи поспішили з Євросоюзом, і просили надати їм час на осмислення ситуації. 

Опозиціонери, у свою чергу, намагалися переконати опонентів, що влада з наявними «професійністю та інтелектом» спроможна лише на силовий розгін мирних демонстрантів, тож її місце на звалищі історії. Після цього представники опозиції прийняли рішення не брати участі в голосуванні. Та регіонали не дуже переймалися цим демаршем. Їхніх голосів за підтримки комуністів «за очі» вистачило для прийняття завчасно заготовленого ними рішення, в якому, зокрема, й надалі вони продовжують «... модернізувати власну економіку, підвищувати конкурентоспроможність товарів та все більше переорієнтовуються на європейський ринок».

Владислав ЖМУРКОВ.

Тернопіль

Кількасот мітингувальників уже декілька днів блокують входи до будинку обласної влади в Тернополі. Образливі слова летять у бік працівників облдержадміністрації. Від них вимагають виходу з Партії регіонів, хоча багато хто з рядових працівників до неї і не належить. Дістається і працівникам структурних підрозділів, фондів та інших організацій, розташованих у цьому самому приміщенні. Були спроби провокацій, але правоохоронці, яких стало більше, ніж у попередні дні, їх припинили. Та й налаштовані більшість учасників мітингів мирно. Найголовніша вимога — відставка голови облдержадміністрації Валентина Хоптяна. Поряд із дорослими — школярі, в них додаткові канікули. Вони не завжди можуть пояснити, чому прийшли сюди. Директори деяких шкіл висловлюють стурбованість через те, що учні беруть участь у протестних акціях, із мотивів безпеки, але вдіяти нічого не можуть. Щоправда, деякі школярі приходять цілими класами разом із педагогами, деякі — з батьками. Чимало молоді приїжджає із районів. Хоч те добре, що виконком міської ради заборонив продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива у центрі міста.

Депутати кількох районних рад оголосили про вихід із фракцій Партії регіонів, хоча масовим поки що це явище не можна назвати. В Гусятині відправили у відставку голову районної ради Надію Хоптян, дружину голови облдержадміністрації. Новим головою райради став представник «Свободи». Свої повноваження склала нещодавно обрана молодіжна адміністрація — консультативно-дорадчий орган облдержадміністрації. Її члени заявили, що не поділяють політики провладної партії, хоча зовсім недавно — наприкінці листопада — розповідали про грандіозні плани співпраці з дорослою адміністрацією.

Страйковий комітет закликає учасників мітингу стояти до кінця, тобто до відставки уряду і Президента. Хоча дедалі більше людей запитують себе: «Навіть якщо їхні вимоги виконають, що далі?» Якщо страйк триватиме, якщо не працюватимуть чиновники, за що виплачувати зарплати, пенсії, стипендії, соціальні виплати? На жаль, відповідей на ці запитання ніхто не дає.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Крим

Міські ради Алушти, Євпаторії, Сімферополя, Феодосії та Ялти виступили на підтримку політичного курсу Президента України і Кабінету Міністрів України. Депутати засудили спроби насильницького захоплення влади в країні з боку опозиції і закликали сторони до толерантності.

«Вихлюпування політичних пристрастей на вулицю призвело до силового протистояння, що підриває міжнародний авторитет України і ускладнило без того важку соціально-економічну ситуацію в країні. Спекуляції навколо евроінтеграційного процесу не повинні стати чинником, який несе загрозу конституційному ладу й державному суверенітету України, громадянському миру й громадській злагоді, конституційним правам людини й громадянина», — йдеться у зверненні депутатського корпусу Євпаторійської міськради.

Крім того, депутати міськради Феодосії звернулися до засобів масової інформації з проханням при висвітленні подій дотримуватися демократичних принципів інформаційної політики, законодавства України в сфері інформації, не допускати однобічного висвітлення подій, що провокує дестабілізацію в суспільних відносинах.

Сергій ВИННИК.

Запоріжжя

На Запоріжжі відбулися збори депутатів рад усіх рівнів, в яких тотальну (до 90 відсотків) перевагу має Партія регіонів. У прийнятій відозві оголошено про підтримку курсу Президента та уряду на поліпшення партнерських стосунків із Росією, засуджено противоправні дії в Києві та Запоріжжі (зранку в понеділок в останньому вельми «вчасно» заблокували приміщення міськради з вимогою відставки міського голови через зв’язки із заарештованим «смотрящим» Анісімовим). Також засуджено дії радикальних провокаторів, а уряд закликають до жорстких дій із розблокування органів державної влади. З другого боку, депутати Запорізької області виступили на підтримку створення загальнодержавної робочої групи, яка б «розробила «дорожню карту» виходу країни із кризи».

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.