Прихильники євроінтеграції і перезавантаження влади продовжують протестувати в центрі столиці. 3 грудня понад 50 тисяч мітингувальників під гаслом «Київ, вставай!» заблокували з двох боків вулицю Банкову, де розташована адміністрація Президента. Щільні лави спецпризначенців перекрили доступ до АП. Аби запобігти провокаціям, між ними і протестувальниками став заслін активістів Євромайдану.

Лави невдоволених діями влади та силовим розгоном мирних протестів поповнюють посланці майже з усіх регіонів. Особливо тепло люди сприймають виступи представників Сходу і Півдня країни. Один із 200 прибулих до Києва з Донецької області розповів, що дедалі більше його земляків просинаються від боязкої байдужості. Ще зовсім недавно, каже, неможливо було собі уявити, щоб у Донецьку лунало гасло «Слава Україні!», а нині багато хто вимовляє його з великою гордістю за свою Батьківщину.

Промови й пісні, якими популярні українські співаки та гурти підтримують настрій людей, час від часу перериваються тривожними новинами. Активістів, побитих на Банковій, привезли до Шевченківського районного суду. Судді побачили в діях цих дев’яти осіб злочин — «організацію масових безпорядків» і ухвалили рішення про двомісячне утримання їх під вартою. 

На Майдані обурюються, чому  молодчиків із «Братства» Дмитра Корчинського, як і самого вождя, котрі причетні до організації безпорядків (Корчинський в інтерв’ю відкрито заявив, що підтримує дії провокаторів під час недільного штурму Банкової), немає у списку підозрюваних. 

Це і є те справедливе правосуддя і рівність усіх перед законом, про що днями «божився» Генпрокурор?

До речі, ГПУ, очевидно, так успішно працює, що добровільно перейнялася додатковим клопотом: з’ясуванням прізвищ студентів та викладачів, котрі беруть участь у масових протестах. Документ з вимогою «згадати всіх поіменно» скерував до керівників вишів слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури Ю. Ковальчук. З огляду на масштабність студентського страйку завдання нелегке навіть для прокурорського «важняка»... 

Розслідування загрожують і учасникам автопробігу за євроінтеграцію, хоча вони нікому не заважали. Нагадаю, з 28 листопада по 1 грудня тривав автопробіг вулицями Києва на підтримку Євромайдану. Позавчора проти його учасників почали порушувати кримінальні справи. Здається, все робиться для того, щоб ще більше накрутити людей проти влади, впевнити їх у правильності протестів, у піднесенні бойового духу. Залишилося взяти під кримінальний приціл трьох президентів України — Леоніда Кравчука, Леоніда Кучму і Віктора Ющенка, адже вони також оприлюднили свою спільну позицію: негайна відставка уряду і поновлення діалогу з ЄС. Чим не «заклик до безпорядків»?

...Учора Київ ще більше нагадував фронтове місто. «Беркут» і внутрішні війська підкріпили поповненням. До столиці одеською трасою ще наближається колона автобусів. До речі, деякі з них без номерних знаків, що заборонено правилами, але хто зважатиме на таку «дрібницю», якщо треба виловлювати студентів?

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Київ. Будні Євромайдану.