У нараді взяли участь військові, голова облради Григорій Недопад, заступник голови ОДА Андрій Яромольський, голови Ківерцівської ТГ Олександр Ковальчук, Маневицької ТГ Олександр Гаврилюк, Олицької ТГ Олександр Прендецький, Прилісненської ТГ Ігор Терещенко, Цуманської ТГ Анатолій Дорошук, очільники районних рад та райдержадміністрацій. Ініціювала проведення такої наради народна депутатка від «За майбутнє» Ірина Констанкевич (на знімку).

Волинь — прикордонний регіон (ділянка державного кордону з Республікою Білорусь та Республікою Польща — понад 442 кілометри). Штучно створена в Білорусі на кордоні з Польщею міграційна криза, розгортання на її території військових формувань РФ створюють довготривале напруження та ускладнюють у прикордонні суспільно-політичну обстановку. З першого січня на Волині почали формувати та набирати штати працівників для укомплектування п’яти батальйонів територіальної оборони та управління бригади. Батальйони розмістять у Володимир-Волинському, Камінь-Каширському та Луцькому районах, а також у Ковелі.

Місцеві бюджети обмежені незначними розмірами свого перевиконання (у 2021 році для виконання завдань тероборони з обласного бюджету виділено лише 250 тисяч гривень). Окрім цього, приміщення, виділені для підрозділів територіальної оборони, потребують належного юридичного оформлення та ремонту. Для фінансування всіх підрозділів територіальної оборони з обласного бюджету Волині виділили 2 мільйони 660 тисяч гривень. Рішення ухвалили на позачерговій сесії обласної ради 16 лютого. Ці кошти спрямують на першочергові заходи в межах формування бригади територіальної оборони. Наразі нагальна потреба — зробити кімнату зберігання зброї і влаштувати там сигналізацію. Загалом для виконання завдань територіальної оборони у Волинській області необхідно майже 17 мільйонів гривень. Також під час наради обговорили створення добровольчих формувань у громадах, які мають діяти у рамках руху опору за умови оголошення воєнного стану. Ці питання і будуть у центрі парламентської роботи народної обраниці.

Фото надано автором.