Тим часом під Верховною Радою біля Маріїнського палацу на спеціально зведеній сцені другий день триває безстроковий мітинг прибічників Партії регіонів на підтримку Президента України. Зі сцени по черзі виступають народні депутати України від ПР та депутати місцевих рад, котрі приїхали з різних міст, мітингувальників також розважають музикою та піснями. Майорять біло-сині партійні стяги та гасла, спрямовані на мирне розв’язання політичного протистояння: «Злагода — запорука процвітання», «Київ — не столиця опозиції. Київ — столиця нашої держави» тощо.

Перший заступник керівника фракції ПР Михайло Чечетов у своєму виступі наголосив, що Партія регіонів завжди захищала Конституцію і законність в Україні й також проводить мітинги, однак проти насильства і погромів, захоплення адміністративних будівель, і запевнив, що влада не зацікавлена у силових акціях. «Ми — за право громадян на мирний протест, але проти насильства і погромів», — сказав парламентарій, закликавши правоохоронні органи забезпечити порядок, нормальну роботу державних установ і «нейтралізувати злочинний елемент на вулицях столиці». Депутат звинуватив лідерів опозиції у намірах неконституційного захоплення влади та назвав їх «путчистами».

Багато промовців говорили про потребу сісти політикам за стіл переговорів. Депутат-регіонал Євген Балицький підкреслив, що це — нормальна європейська практика. А використовувати людей у зіткненнях — не прийнятно. «Сьогодні необхідно вирішувати всі питання не на майдані, політики повинні сідати за стіл переговорів, — наголосив парламентарій. — Тільки тоді ми зможемо говорити про якісь європейські норми та європейські стандарти».

До мітингувальників, які під стінами Верховної Ради захищають позицію Партії регіонів, вийшов і лідер партії «УДАР» Віталій Кличко, поспілкувався з ними під сценою та запросив переходити на Майдан і приєднатися до акції протесту опозиції.

Частина мітингувальників, передусім люди похилого віку, говорили, що задоволені політикою влади, вони кажуть, що у них хороші пенсії, і вони нічого не хочуть змінювати і довіряють Президентові та Партії регіонів. Інші казали, що їм важко жити, і вони хочуть змін у країні і їм якимось чином треба заробляти.

Під вечір усі мітингувальники під Верховною Радою — як із Євромайдану, так і на підтримку влади — розійшлися, у припаркованих на довколишніх вулицях та на площі під парламентом автобусах дрімали правоохоронці. Комунальники почали підмітати дороги. «А мені — що Європа, що Росія — нашого брата все одно не торкнеться, — вголос висловлював свої думки двірник у помаранчевому жилеті, підмітаючи сміття яскравою «євромітлою». — То все боротьба кланів».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Київ. Наметове містечко прихильників Партії регіонів у парку, поблизу будівель Верховної Ради і Маріїнського палацу.