«Верховна Рада більшістю голосів висловила довіру нашому уряду. Це однозначне рішення єдиного легітимного законодавчого органу нашої держави. І це зобов’язані прийняти як правовий факт всі, хто дійсно поважає європейські демократичні цінності: і парламентська опозиція, і політичні сили поза парламентом, і громадські активісти, і наші партнери за кордоном», — заявив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Микола Азаров.

Глава уряду звернувся до громадськості, всіх політичних сил із закликом припинити ескалацію політичної напруги, відчути нарешті відповідальність за долю народу, за мирний розвиток України. Він також заявив, що «влада продемонструвала витримку, максимальну терпимість і готовність до діалогу» та очікує такого ж цивілізованого підходу від тих, хто протестує.

«Уряд ще раз звертається до громадян, які хочуть виявити свою позицію: ми готові забезпечити будь-які мирні, законні форми протесту, готові навіть забезпечити мирне пікетування тих органів влади, до яких є претензії. Мирні пікети ми будемо охороняти і, безумовно, захищати права громадян. Але ми вимагаємо припинити свавілля, беззаконня і проводити протестні акції виключно у формах, передбачених Конституцією і законами України», — заявив М. Азаров.

Хоча загалом прем’єр вважає, що «те, що стало приводом для вуличних протестів, на сьогодні вичерпане».

У зв’язку з цим відповідальність за нинішні події прем’єр покладає на «окремі політичні сили», які, «не маючи абсолютно ніякого конструктивного плану, скеровують вуличні протести на насильство, протиправне захоплення адміністративних і громадських будівель, перешкоджають роботі державних установ.

— Це кримінальний злочин, — застеріг він та, звертаючись до лідерів вуличних протестів, запитав: «Хто візьме на себе відповідальність за ці злочини? Хто готовий нести кримінальну відповідальність? Я вимагаю, щоб так звані лідери не ховалися за спини людей, а публічно і чітко заявили: хто персонально за все це відповідає».

Також глава уряду застеріг людей, які вийшли на акції протесту: «Ватажки, які штовхають вас на злочин, будуть намагатися сховатися за депутатську недоторканність, а вам ховатися нема за кого. А відповідальність неминуча. Тому зупиніться і не чиніть це».

Пообіцявши, що всі гострі питання і складні проблеми, які виникли, буде «справедливо вирішено», М. Азаров додав, що зробити це можна лише у спокійній обстановці. «Не на вулиці, а у відповідальному діалозі. Уряд до такого діалогу готовий. Я особисто готовий взяти в ньому участь», — сказав він.

Говорячи про роботу уряду, М. Азаров визнав, що «вдалося далеко не все із задуманого», а тому невдовзі в його складі відбудуться кадрові зміни.

Прем’єр також наголосив, що довіра, висловлена уряду з боку парламенту, дозволяє продовжити переговори з Європейським Союзом щодо підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі та переговори з Російською Федерацією щодо врегулювання торгово-економічного режиму. «Буквально сьогодні урядові делегації відправляться на переговори до Брюсселю і до Москви», — сказав він.

При цьому М. Азаров наголосив, що уряд не приховує, що проблеми в економіці позначилися на наповненні державного та місцевих бюджетів, а також на бюджетах соціальних фондів. Зокрема, за 11 місяців 2013 року до держбюджету надійшло тільки 309 мільярдів гривень, що на 34 мільярди менше, ніж передбачалося.

Водночас прем’єр зазначив, що блокування урядових органів може заблокувати виплату пенсій та державної допомоги. «Особливо звертаю увагу тих окремих місцевих громад на Заході країни, коли місцева влада припинила роботу для участі у протестах», — сказав М. Азаров та застеріг, що така «безвідповідальність місцевих чиновників може призвести до того, що на центральному рівні кошти будуть виділені, проте на місцевому рівні вони в зв’язку з непрацюючою місцевою владою просто не дійдуть до отримувачів».

Ще раз звернувшись до теми блокування будівлі Кабміну, глава уряду повідомив, що під час зустрічі з іноземними послами спитав їх, як би вони поставилися, припустимо, до блокування Білого дому чи офісу канцлера Німеччини. На що посол Німеччини відповів: таке неможливе в цивілізованій європейській державі. Натомість в Україні, сказав М. Азаров, «це вже третя спроба протизаконно захопити владу», та заявив, що «сьогодні такого катастрофічного розвитку подій уряд не допустить».

Дослівно

Микола Азаров: «Вимоги до ефективності роботи міністрів будуть високими, а відповідальність за досягнення результату — персональною. Хто не впорався з завданнями, не отримав довіри суспільства, зробив помилки — повинен відповідати. Відповідати перед суспільством і перед законом. Кадрові висновки ми теж зробимо і внесемо їх на розгляд Президенту України».