Національна комісія України у справах ЮНЕСКО виступила із заявою у зв’язку з варварським руйнуванням під виглядом реставрації російською окупаційною владою пам’ятки «Бахчисарайський палац кримських ханів», внесеної від України до Попереднього списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Документ опубліковано на сайті Міністерства закордонних справ України.

У ньому, зокрема, зазначено: «Першою нищенню була піддана найстаріша будівля палацово-паркового ансамблю — Біюк Хан Джамі («Ханська мечеть»). Восени 2017-го — взимку 2018 року, незважаючи на протести місцевих активістів і фахівців, з Біюк-Хан Джамі було демонтовано дах. Згодом використання важкої будівельної техніки та відбійних молотків спричинило руйнівні вібрації стін будівлі мечеті та численні пошкодження, що вже призвели до часткової втрати автентичного вигляду Ханської мечеті».

Восени минулого року окупанти провели «поглиблення річища» Чурук-Су, в результаті чого було знищено вимощення річки, датоване не пізніш як XVIII століттям, а також частину фундаментів облицювання набережної й опор мостів. Як зазначають фахівці, саме це призвело до посилення процесів осідання і горизонтального переміщення ґрунтових мас, на які спирається північний фасад «Ханської мечеті» та «Графського корпусу» унікального архітектурного комплексу.

8 лютого цього року було зафіксовано часткове руйнування «Графського корпусу».

«Вважаємо, що зазначені пошкодження пам’яток є закономірним результатом злочинної політики окупаційної влади, зокрема стосовно свідомого знищення кримськотатарської культурної спадщини, та засвідчують тотальну байдужість російської окупаційної адміністрації до збереження історичного та культурного спадку корінного народу Кримського півострова», — йдеться у заяві.

Нагадаємо, що у 2018 році поліція України відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного знищення, руйнування та псування пам’ятки історії та культури в окупованому Криму.

На знімку: на одній зі стін Ханського палацу під час «реставрації» з’явилися тріщини.

Фото з відкритих джерел.