Верховна Рада ухвалила постанову про Заяву у зв’язку з визнанням Російською Федерацією незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України (№ 7088). Документ підтримали 336 народних депутатів.

Після завершення консультацій Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що представники депутатських фракцій та груп домовилися продовжити пленарне засідання до завершення розгляду цього документа.

Представляючи проект постанови № 7088, Руслан Стефанчук підкреслив, що у пропонованій Заяві Верховна Рада:
закликає іноземні держави і міжнародні та регіональні організації не визнавати незалежність незаконних самопроголошених утворень в окремих районах Донецької та Луганської областей і утримуватися від будь-яких дій чи кроків, які могли б бути витлумачені як їх визнання;

констатує той факт, що Російська Федерація є агресором — стороною конфлікту і весь цей час її війська знаходилися і продовжують знаходитися на тимчасово окупованих територіях України;

засуджує та покладає відповідальність на Російську Федерацію за різке погіршення безпекової ситуації, масову дезінформацію та пропаганду, до яких вдалася Російська Федерація з метою створення надуманого приводу для ухвалення рішення про визнання незаконних самопроголошених утворень в окремих районах Донецької та Луганської областей;

підтримує направлений за дорученням Президента України офіційний запит на основі статті 6 Будапештського меморандуму до держав—членів Ради Безпеки ООН з вимогою негайно провести консультації щодо невідкладних дій для зниження напруги та практичних кроків гарантування безпеки України;

підтримує ініціативу Президента України про скликання термінового розширеного засідання Ради Безпеки ООН (Саміт безпеки) за участю України з метою надання їй реальних гарантій безпеки та забезпечення негайних дій з боку Ради Безпеки ООН задля ефективної деескалації і надання реальної допомоги Україні у відновленні її суверенітету та територіальної цілісності у межах міжнародно визнаних кордонів;

закликає уряди та парламенти іноземних держав, міжнародні організації та їх парламентські асамблеї рішуче засудити зазначене рішення Російської Федерації як незаконне;

підкреслює, що це рішення є частиною багаторічних системних зусиль Російської Федерації, спрямованих на підрив суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України та руйнування її державності;
закликає запровадити додаткові жорсткі секторальні, фінансові та персональні санкції проти Російської Федерації та її керівництва з метою зупинення її збройної агресії проти України та запобігання подальшій ескалації безпекової ситуації в Європі, включно з замороженням запуску «Північного потоку-2», відключення Російської Федерації від міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів (SWIFT) та заборону експорту до Російської Федерації високих технологій, зокрема тих, що стосуються російського військово-промислового комплексу та енергетичного сектору;

закликає уряди та парламенти іноземних держав сприяти зміцненню обороноздатності України та прискорити надання комплексної, у тому числі оборонної, допомоги, спрямованої на посилення здатності Української держави реагувати на загострення безпекової ситуації з боку Російської Федерації, а також підтримувати економіку України та її фінансову стабільність.

У заяві також наголошується, що ухваливши зазначене рішення, Російська Федерація в односторонньому порядку де-факто вийшла з Мінських домовленостей, підписантом яких вона є, а також зруйнувала відповідний переговорний процес на рівні країн—учасниць Нормандського формату та у рамках Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей України.

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко повідомив, що комітет одноголосно рекомендував схвалити проект постанови № 7088. «21 лютого 2022 року президент Російської Федерації визнав незалежність незаконних самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях України та наказав ввести війська Російської Федерації на територію України. Цим рішенням Російська Федерація вкотре грубо порушила державний суверенітет і територіальну цілісність України в рамках міжнародно визнаних кордонів, а також низку міжнародно-правових актів», — сказав він, наголосивши, що саме сьогодні надзвичайно важлива консолідація зусиль України та всієї міжнародної спільноти з метою протидії імперським планам Кремля, реалізація яких може поставити світ перед реальною небезпекою глобального конфлікту.

На початку засідання Верховна Рада розглянула та підтримала в першому читанні законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо дотримання розумних строків кримінального провадження, № 6454-д).

Народний депутат Ірина Геращенко, яка представляла основний законопроект № 6454, наголосила, що війна Російської Федерації з Україною розпочалася вісім років тому, коли Москва напала на нашу країну, і напала насамперед тому, що демократична та європейська країна є для нею небезпечною. «Найвищу ціну за майбутнє України тоді заплатили Герої Небесної Сотні. На жаль, досі залишаються нерозслідуваними справи про ці вбивства, і родини справедливо скаржаться на те, що є штучні зволікання, а також відповідальна за вбивства сторона всіляко намагається відтермінувати розслідування», — зазначила вона, підкресливши, що пропонований нею законопроект написаний у співавторстві з родинами Героїв Небесної Сотні та з прокурорською групою, яка веде це розслідування. «Він допоможе адвокатам і родинам Небесної Сотні домогтися, щоб наступило справедливе покарання, щоб ніхто не міг користуватися тими лазівками, які є в кримінальному провадженні, щоб штучно затягувати розслідування і судовий процес», — зазначила Ірина Геращенко.

Співавтор альтернативного законопроекту № 6454-1, народний депутат Олександр Федієнко зауважив, що його розробку спричинили наявні в проекті закону № 6454 норми, які передбачають у невідкладних випадках надання слідчому прокурору доступу до речей та документів з наступним зверненням до слідчого судді. Зазначивши, що в законопроекті № 6454-д ці питання частково врегульовано, він водночас зауважив, що змінами до низки статей КПК України там усе ж передбачається право тимчасового доступу до речей та документів на підставі постанови прокурора. У зв’язку з цим О. Федієнко закликав під час підготовки законопроекту до другого читання передбачити, що тимчасовий доступ до речей та документів має надаватися лише за рішенням суду, а не на підставі постанови прокурора.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас повідомив, що після розгляду альтернативних проектів закону комітет вирішив підготувати та винести на розгляд парламенту законопроект № 6454-д і рекомендувати підтримати його за основу.

Під час обговорення заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк наголосила на моральному та людському обов’язку не лише раз на рік згадувати про рідних загиблих Героїв Небесної Сотні, але й докладати зусиль, щоб вони постійно відчували повагу та гідну турботу з боку держави.

За результатами голосування 304 голосами в першому читанні підтримано законопроект № 6454-д.

Після того, як 254 народних депутати підтримали пропозицію народного депутата Артура Герасимова («Європейська солідарність») щодо включення до порядку денного законопроекту про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (щодо збільшення видатків на оборону та зміцнення обороноздатності держави), в засіданні за заявою двох фракцій було оголошено перерву.

На початку засідання Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук нагадав, що 20 лютого вся Україна вшановувала День пам’яті Героїв Небесної Сотні. Він привітав присутніх у гостьовій ложі представників родин Героїв Небесної Сотні та повідомив, що минулого тижня із ними відбулася зустріч, під час якої було домовлено про ухвалення законопроекту щодо законодавчого статусу Героїв Небесної Сотні.

«Герої Небесної Сотні — це мирні громадяни, які у час Революції Гідності не побоялися вийти на Майдан і обстоювали незалежність ціною власного життя. Світла пам’ять про кожного з них назавжди залишиться в наших серцях», — сказав Руслан Стефанчук. Народні депутати вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання.


Під час засідання.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут

Із виступів уповноважених представникІв депутатських фракцій та груп

Олег КУЛІНІЧ, група «Довіра»:

— Рішення про визнання незалежності самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» є безпрецедентним порушенням норм міжнародного права. Це рішення спрямоване на порушення територіальної цілісності України та її суверенітету. Фактично це наступ на Україну як на суб’єкт міжнародної політики. Трагічні події в Україні починають змінювати геополітику. З 2014 року її формують не діалог та дипломатія, а тиск і агресія. Йдеться не лише про фізичне вторгнення на наші території, яке триває вже вісім років, а й про значне посилення інформаційної війни та постійної облоги України... Але я впевнений, що українці захищатимуть свою територіальну цілісність та суверенітет. І ми просимо всі держави не визнавати самопроголошені республіки на території Донецької та Луганської областей та невідкладно застосувати санкції до країни-агресора.

Віктор БОНДАР, група «Партія «За майбутнє»:

— Україна за останні вісім років вдруге отримала з боку наших сусідів удар у вигляді окупації, анексії наших територій. Президент РФ визнав так звану незалежність так званих самопроголошених утворень на тимчасово окупованій території України. Цим рішенням РФ вкотре грубо порушила державний суверенітет та територіальну цілісність України в рамках міжнародно визнаних кордонів. Сьогодні Верховна Рада має зробити принципову заяву, звернутись до всієї міжнародної спільноти, щоб показати реальні наміри РФ. На жаль, ми розуміємо, що на цих діях наш сусід не зупиниться. Єдиною відповіддю України може бути потужна армія, розвиток потужної економіки, створення потужного інвестиційного клімату і енергонезалежність...

Соломія БОБРОВСЬКА, фракція «Голос»:

— Нам давно пора зрозуміти, що ми стоїмо на межі нового світу вже понад вісім років. У цьому новому світі стверджують: війна — це мир, а свобода — рабство. Власне, це те, про що говорить і мріє кліка КДБ — про відродження Радянського Союзу, де Україна є одним з найважливіших пазлів. Визнання так званих республік, яке здійснила Росія, це прямий акт агресії проти України. І вже, напевно, «енний» епізод порушення Будапештського меморандуму. Дуже ймовірно, що РФ визнає так звані республіки в межах адмінмеж наших областей. А значить, можлива подальша ескалація та вторгнення... Зі свого боку маємо розуміти, що це не просто регіональний конфлікт, а фактично екзистенційна війна. Тому маємо вжити невідкладних заходів: скасувати особливий статус ОРДЛО, ввести воєнний стан у Донецькій та Луганській областях, накласти санкції на депутатів держдуми та їхні сім’ї, так само як і на оточення Путіна, включно з військовим керівництвом РФ та членами їхніх родин. Запровадити візовий режим з РФ та розірвати дипломатичні зв’язки. Наступний крок — це запровадження санкцій проти всіх державних банків РФ і звернення до всіх країн, які сьогодні стоять по нашу лінію про негайну військову, технічну та фінансову підтримку через російську агресію. Ми очікуємо на санкції, які зупинять «Північний потік-2», відключать від СВІФТ Російську Федерацію. Крім того, маємо завершити боротьбу з п’ятою колоною і нарешті заборонити проросійські політичні сили...

Петро ПОРОШЕНКО, фракція «Європейська солідарність»:

— Після заяви Путіна і введення офіційно військ на окуповані українські території світ став іншим. Ми, як український парламент, не можемо продовжувати таке життя, яке було до цього... Парламент жодним чином не відреагував на загрози, від яких на голові стоїть весь світ. І помиляється нині той, хто думає, що Путін зупиниться. Вже зараз депутати держдуми стверджують, що вони будуть відновлювати Донецьку та Луганську республіки в межах Донецької та Луганської областей. Це ще не кінець, це лише початок. Путін не бачить на карті місце ні для України, ні для українців. Тому ми вимагаємо, щоб наш законопроект № 6542 про збільшення обороноздатності держави та підтримки української армії, про доукомплектацію українських бойових підрозділів, формування стратегічного резерву, забезпечення територіальної оборони був негайно поставлений та проголосований. Це наш з вами святий обов’язок перед українським народом. Зверніть увагу й на інформаційну безпеку, поставте наш законопроект про колаборантів.

Олена ШУЛЯК, фракція «Слуга народу»:

— Дякую всім громадянам за спокій і впевненість у державі. Усім, хто не злякався і прийшов на своє робоче місце в офісі чи на заводі, усім, хто заступив на зміну. Ми хочемо подякувати й нашим військовим, особливо тим, хто в ці хвилини на передовій, хто захищає нас і всю Європу від агресора. Нині вами пишається вся Україна. Рішенням про визнання окупаційних структур у Донецьку та Луганську керівництво Росії відреагувало на силу української держави, яка не здавала, не здає і не здасть національних інтересів. Хочу запевнити всіх — скільки б у нас не вимагали віддати частину чи весь суверенітет України, скільки б не шантажували — ми на це не погодимося. Рішення керівника Росії (визнати окупаційні утворення) засудить увесь цивілізований світ, але ми маємо продовжувати свою роботу.

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційна платформа — За життя»:

— Після рішення Російської Федерації нам треба зрозуміти, як жити далі. У тому числі, розуміти, що повинен робити парламент. Упевнений, у цьому залі не знайдеться політика, який погодиться з тим, що Донецьк та Луганськ не є Україною. Але! Щоб не сталося так, як було з Кримом — коли на словах ми всім кажемо, що Крим — це Україна, а насправді — відрізали його в економічному і побутовому плані. Сьогоднішня ситуація потребує виважених рішень. Напруження ззовні та всередині країни потрібно вирішувати тільки дипломатичним шляхом за участю міжнародних посередників. Бо якщо це триватиме кілька місяців, наша економіка може просто не витримати. Нам треба відновлювати економічні стосунки з територіями Донбасу, щоб люди бачили, що ми від них не відмовилися.

Юлія Тимошенко, фракція «Батьківщина»:

— Парламент працює на захист України. Нам не треба шукати інші слова — відбулося офіційне повномасштабне вторгнення російської армії на територію України. І ми мусимо діяти адекватно. Переконана — те, що ми побачили, це тільки початок тиску на Україну. Мусимо бути до цього готовими. На жаль, маємо навчитися жити так, як живе Ізраїль — з успішною країною, успішною економікою, щасливим народом і з безпрецедентно сильною армією, яка може здійснювати стратегію стримування і захищати наші кордони. Нам треба повністю переглянути військову доктрину України. Бо маємо загрозу, яка є очевидною і надовго. Нам треба багатократно посилити нашу армію, переглянувши бюджет. Маємо подбати про захисників, які нині в окопах. А від західних партнерів треба вимагати втілення найжорсткіших санкцій.