На бюджетній сесії Кирилівської селищної ради затвердили фінансування бюджетної Програми розвитку мережі громадських вбиралень. У бюджеті 2022 року на ці потреби передбачено 2 млн 174 тис. грн.

У цьому році планують встановити вбиральні на Центральному пляжі Кирилівки, а також на перехресті Приморського бульвару і вулиці Шевченка. У перспективі, за словами селищного голови Кирилівки Івана Малєєва, Федотова коса. Встановлюватимуть вбиральні модульного типу. Їх відвідування планують зробити платним — задля того, щоб одне із комунальних підприємств Кирилівської ОТГ мало можливість їх обслуговувати.

Проблема із каналізацією та централізованим водопроводом у Кирилівці — одна із найнагальніших. У селищі проживає приблизно майже чотири тисячі мешканців, а кожного курортного сезону Кирилівку відвідують сотні тисяч туристів. У зв’язку із «перенаселенням», бази відпочинку, санаторії, дитячі табори просто не справляються із природними потребами відпочивальників. Це приводить до неприємних ситуацій, включно із потраплянням каналізаційних стоків у море. І такі випадки у 2021 році (та й раніше) були непоодинокі.

Проблему почали вирішувати у травні 2021 року. Тоді голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух представив інвестиційний проект зі створення інфраструктури водопостачання та водовідведення у Кирилівці. Ціна проекту — майже 35 мільйонів доларів.

«Ми хочемо найближчим часом перетворити Кирилівку на європейський курорт і провести туди воду та каналізацію. Там 400 баз, 60 км узбережжя, є всі можливості, але потрібно трохи покращити інфраструктуру та умови для оздоровлення», — казав тоді Олександр Старух.

Згідно із презентацією інвестиційного проекту, він розрахований на два з половиною року. Проект передбачає проведення водопроводу, відведення води з річки Молочної для контролю її рівня та будівництво очисних споруд потужністю 12 тис. куб. м/добу. Його реалізація дасть змогу забезпечити якісною водою 4,1 тис. населення Кирилівки та майже два мільйони туристів, які відвідують курорт щороку. Орієнтовний термін повернення інвестицій — 10 років.

Також цей проект мав на меті знизити вартість послуг для споживачів і скоротити екологічний слід в Азовському морі та гирлі річки Молочної.

Про початок діяльності у цьому напрямі було оголошено лише у грудні 2021 року.

У Кирилівці на косі Пересип та Федотовій косі планується прокладання мереж водопостачання та каналізації, будівництво насосних станцій. А існуючі очисні споруди Мелітополя, які знаходяться приблизно за сім кілометрів від міста, хочуть реконструювати. Прокладання трубопроводів для транспортування стічних вод заплановано вздовж траси Кирилівка  — Мелітополь.

Системи каналізації та водопостачання смт Кирилівка — коса Федотова та коса Пересип будуть «під’єднані» до очисних споруд Мелітополя.

Чиновники розраховують, що реалізація цього проекту, за рахунок впровадження сучасної технології очищення стоків, допоможе покращити показники стічних вод, приведе до скорочення концентрації забруднюючих речовин у стічній воді до санітарних нормативів та покращення стану навколишнього середовища. Також заплановано вжити заходів щодо протидії підтопленню та просіданню.

Як повідомив «Голосу України» головний спеціаліст сектору інформаційної політики Кирилівської селищної ради Сергій Шубін, наразі роботи перебувають на стадії проектування, тому ще зарано говорити про те, чи вкладуться будівельники у відведені два з половиною року. Також він запевнив, що прокладання мереж водопостачання та каналізації зможуть повністю розв’язати проблему з відведенням води та каналізаційних стоків, що постає влітку кожного року під час курортного сезону.

Запорізька область.

Фото з відкритих джерел.