«Коли війська однієї країни входять на територію іншої без її згоди, їх не можна вважати миротворцями», — заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш 22 лютого під час брифінгу в штаб-квартирі організації.

Він повідомив, що був змушений перервати візит, відмовитися від важливих переговорів з лідерами країн Африки і терміново повертатися до Нью-Йорка.

«Наш світ стикнувся з найбільшою глобальною кризою миру та безпеки за останні роки – і, безумовно, за час мого перебування на посаді генерального секретаря. Ми стикаємося з моментом, який, я щиро сподівався, не настане», — сказав Антоніу Гуттеріш.

«Я глибоко стурбований останнім розвитком подій навколо України, зокрема, повідомленнями про збільшення кількості порушень режиму припинення вогню на лінії зіткнення та реальним ризиком подальшої ескалації на місці», — сказав генсек ООН і наголосив, що рішення Російської Федерації визнати «незалежність» окремих районів Донецької та Луганської областей є порушенням територіальної цілісності та суверенітету України. За його словами, односторонні заходи РФ прямо суперечать принципам Статуту ООН і несумісні з Декларацією про дружні відносини Генеральної Асамблеї ООН. «Це смертельний удар по Мінських угодах, схвалених Радою Безпеки, — продовжив він. — Принципи Статуту ООН — це не меню в ресторані. Їх не можна застосовувати вибірково. Держави — члени ООН прийняли їх повністю, тому вони повинні повністю їх дотримуватися».

Антоніу Гуттеріш наголосив, що повністю підтримує суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Він також звернув увагу на спотворення Росією концепції підтримки миру.

Генсек ООН закликав до негайного припинення вогню та відновлення законності. «Потрібна негайна деескалація, — заявив Антоніу Гутерріш. — Я закликаю всі сторони утриматися від дій та заяв, здатних довести таку небезпечну ситуацію до межі. Будь-яке додаткове розгортання російських військ в Україні лише посилить напруженість. Ми маємо згуртуватися та разом зустріти цей виклик в ім’я миру і порятунку народу України та інших країн від лих війни. Я залишаюсь твердим прихильником урегулювання цієї кризи без подальшого кровопролиття».

На запитання журналістів, чи вважає Гуттеріш, що Україна чинить геноцид на Донбасі, він відповів: «Геноцид — це злочин, який чітко визначений, застосування цього терміна має здійснюватися відповідно до міжнародного права» і наголосив, що на Донбасі геноциду немає, йдеться на сайті «Новини ООН».