Про це в ефірі Громадського радіо сказав доктор технічних наук Костянтин Сімейко.

«Були спроби атак при будівництві інших АЕС. Але обстріл російськими бойовиками Запорізької АЕС — це перший випадок у світі, коли відбувається прямий наступ на робочу атомну станцію.

Але хочу трохи заспокоїти: прямої небезпеки не має бути, бо є система захисту. А також дуже кваліфікований персонал, який зробить усе можливе, аби не допустити аварійної ситуації», — запевнив він.

Хоча, звісно, ми не можемо бути певні у діях та планах російської армії.

Ситуація продовжує залишатися складною, але пожежу на Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі АЕС ліквідували. Обстріл припинився. Радіаційний фон на території Запорізької області залишається без змін та не несе загрози життю та здоров’ю населення.

Нагадаємо, уночі на 4 березня Запорізька АЕС повідомила про пожежу на станції внаслідок обстрілів військами РФ. Президент України Володимир Зеленський записав термінове звернення:

«Європа зараз повинна прокинутись. Горить найбільша атомна станція Європи. Прямо зараз. Російські танки розстрілюють атомні блоки. Це танки, обладнані тепловізорами. Вони знають, куди стріляють, вони до цього готувалися», — наголосив він.

hromadske.radio