Учасники переговорів з російською стороною голова парламентської фракції «Слуга народу»  Давид Арахамія і радник голови Офісу Президента України Володимира Зеленського Михайло Подоляк провели брифінг для українських та закордонних журналістів у Львівській обласній військовій адміністрації.

Голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія зазначив, що не можуть надавати багато інформації щодо деталей переговорів, оскільки делегації обох країн діють за узгодженим комюніке, щоб не порушити логіку переговорів. 

«Позиція РФ жорстка. Зрозуміло. Якби вона була у них м'яка, вони не нападали б на Україну. Але позиція Верховного головнокомандувача України та України загалом також жорстка. Тому переговори будуть іти важко. Але вони будуть іти. Позиція України підсилена нашими західними партнерами. Президент Зеленський точно не піде на жодні поступки, які можуть так чи інакше принизити нашу боротьбу, яка сьогодні ведеться в Україні за її територіальну цілісність та свободу», -- заявив Михайло Подоляк.

Обидва спікери зауважили, що росіяни думали, що їхня операція буде надзвичайно короткою. Російська сторона пришвидшує переговорні процеси і поспішає, тому що ситуація шкодить іміджу Росії в очах світу.  Як зазначив голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді України Давид Арахамія у відповідь на запитання міжнародних журналістів, росіяни  сприймають переговорний процес серйозно.

«І вчора навіть було узгоджено певні домовленості щодо евакуації щодо створення гуманітарних коридорів. Сподіваємося, що ці домовленості справді будуть дотримані, тому що в нас в Україні  чимало іноземних студентів, зокрема, з Індії, з Китаю, в Харкові, посольства цих країн також давлять на Росію. Всі ж бачать, що вони бомблять квартали», -- зазначив Давид Арахамія.

Така ситуація тисне на міжнародну коаліцію, і не лише на країни, які є партнерами України, а й на інші країни, чиї громадяни теж страждають від війни. Ці факти, за словами Давида Арахамії, допомагають перемовинам з досягненням гуманітарної місії.

Під час брифінгу у Львівській обласній військовій адміністрації, на запитання журналістів щодо доцільності переговорів з ворогом, який продовжує війну з мирним населенням, голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія зазначив, що є кілька важливих аспектів, на які слід зважати.

«Є війна, є юридичні процеси, є слідчі процеси. Уже кілька десятків країн звернулися до Гаазького трибуналу. Навіть якщо припустити теоретичний факт, що буде мирна домовленість, це не означає, що якась кількість осіб не повинна нести відповідальність згідно з Міжнародним трибуналом», -- сказав Давид Арахамія.

Він також пояснив, що в контексті цього слід врахувати і те, що зараз на захоплених ядерних атомних цивільних об’єктах керують кадировці -- чеченські бойовики. За словами Давида Арахамії, вони вбили кількох працівників, які навчалися роками, які контролювали ядерну безпеку. «Учора вночі, коли почалася атака на ядерні об’єкти, ми доводили до світу, що ми не можемо гарантувати, і Росія, ми думаємо також не може гарантувати, що в голові в цих чеченських бойовиків. Вони можуть шантажувати потім і Росію,  і казати давати незалежність Чечні. Фактично конкретні терористичні угруповання захопили ядерні об’єкти. Треба доносити це питання особливо до іноземних журналістів, треба об’єднатися», -- зазначив голова фракції «Слуга народу».

Давид Арахамія також розповів, що на перемовинах українська сторона пропонувала зробити безполітну і взагалі безконфліктну зону на відстані і 30 км, щоб артилерія не досягала всіх ядерних об’єктів. Проте поки що військові з російського боку на це не погодилися. «Казали, що все нормально, що ми разом контролюємо Чорнобиль, і охороняємо, і таке інше. І тут же трапилося Запоріжжя. Може трапитися Южноукраїнська АЕС, наприклад. Цей факт захоплення Запорізької АНС ворогом  -- це конкретна велика загроза міжнародного тероризму на ядерних об’єктах», -- наголосив Давид Арахамія.

За словами Михайла Подоляка, на сьогодні основне завдання переговорів -- вирішувати гуманітарні питання. «Росіяни ведуть війну, порушуючи правила ведення війни, атакують цивільне населення, руйнують не тільки військову, а й цивільну інфраструктуру, для того, щоб створити панічні настрої. Тому що розуміють, що з українською армією зробити щось вони не можуть. Вони хочуть посіяти панічні настрої, щоб на уряд України, на Президента був тиск, що давайте підпишемо будь-які угоди на умовах Росії. Це їхня тактика. На жаль, західні партнери ще не до кінця зрозуміли, що це вже терористична загроза світу», -- зазначив Михайло Подоляк. 

Радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк зауважив, що люди у світі, зокрема європейці, ще не можуть повірити, що у 2022 році почалася така війна.  Більшість вважали, що після Другої світової вже точно не буде глобальної війни. Але Третя світова вже є, і ми бачимо конкретні її прояви».

Крім того, радник голови Офісу Президента переконаний, що країни Європи, перш за все, повинні зрозуміти, що окупант не зупиниться на Україні, а піде війною на інші країни. Основним, на думку радника голови Офісу Президента України, є «закрите небо». Тоді ситуація кардинально зміниться. «Третій етап переговорів може бути або завтра або післязавтра. Ми  з ними на постійному зв’язку. Заради наших людей, щоб їх не вбивали, ми готові їхати у будь-який час і працювати далі», -- запевнив Михайло Подоляк.

Олена КОВАЛЬСЬКА.

На знімку: під час брифінгу у Львові.

Фото Львівської обласної  військової адміністрації.