Почалося цвітіння шафрану сітчастого.

Фото Віктора ПОЛІЩУКА.

Чорвонокнижні розквітають, в основному, на природоохоронних територіях. За словами спеціалістів-екологів, первоцвіти в цьому році весніють досить рано.

За хронологією першим на півдні з’являється пізньоцвіт анкарський, який занесений до Червоної книги України зі статусом «вразливий».  Цей представник флори поширений в основному на Балканському півострові та в Малій Азії. В Україні знаходиться на північній межі ареалу. Трапляється на узбережжі Чорного моря в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях, а також в Криму. Він зростає в степах та на кам’янистих відслоненнях.

Згодом на схилах Тилігульського лиману розквітає підсніжник Ельвеза. Зазвичай він починає квітнути наприкінці лютого, у березні. В цьому році трохи раніше три балки лиману з боку Миколаївської області та декілька балок в Одеській вкрилися білосніжними квіточками. Наукова назва підсніжника перекладається як «молочна квітка». Пелюстки схожі на краплі, а колір білий, як у молока. З настанням темряви квітка підсніжника закривається і стає дуже схожа на краплю молока. Ці тендітні на вигляд рослини можуть витримати навіть десятиградусні морози, і сніг їм також не страшний.

Всього в Україні три види підсніжників: білосніжний, що зростає в Карпатах та на Західній Україні, складчастий – в Криму та Холодному Яру на Черкащині. А підсніжник Ельвеза, або грецький обрав для себе південь України, Миколаївську та Одеську області. Всі види занесені до Червоної книги України. «Розповсюдження підсніжника Ельвеза на Тилігулі вважається найбільш північно-західною його точкою, – розповів відомий природоохоронець Олег Деркач. – Тому що основні місця його зростання --це острови Егейського моря, Балкани, Румунія, Болгарія, південь Одеської області. З приводу того, як він опинився в наших краях є така версія.  Оскільки Тилігул до 18-го сторіччя був затокою Чорного моря, то кораблі сюди спокійно заходили. Тут була бухта. І греки, які колонізували наш край, могли завести насіння або цибулинки підсніжника. Красива версія. Хоча підсніжник міг розповсюдитися у нас і природнім способом».

Підсніжник Ельвеза зростає на схилах Тилігульского лиману.

Фото Олега ДЕРКАЧА.

Науковець відзначив, що підсніжник Ельвеза росте в балках, байраках, де є чагарникові зарості, на схилах лиману, але обов’язково там, де є природні джерела і грунт зволожується. Адже цибулинки полюбляють постійну вологу. Олег Деркач журиться з приводу того, що, на жаль, підсніжник Ельвеза нахабно та масово викопують. Заради того, щоби прикрасити свою дачну ділянку чи палісадник, люди знищують червонокнижну рідкісну рослину. А захисту їй немає від кого очікувати.  

Масове цвітіння підсніжників розпочалось і в Миколаївському зоопарку. Заклад навіть почав у соцмережах публікації в рубриці «Календар цвітіння у 2022-му році». За мету поставили не лише просвітницьку роботу, під час якої розповідають цікаві факти про рослини зоопарку. Основним завданням «Календаря цвітіння» є інформування про появу в зоопарку красивих квітів, особливо масове цвітіння, для того, щоб відвідувачі могли вчасно спланувати свій візит до зоопарку і не пропустити можливість помилуватись улюбленими квітами. Терміни цвітіння в різні роки відрізняються. Спеціалісти зоопарку підтверджують, що в цьому році цвітіння підсніжників спостерігається значно раніше, ніж минулого року. Тож саме зараз – вдалий час, аби помилуватись чарівною весняною квіткою.

А любитель природи з Первомайська Віктор Поліщук розмістив на своїй сторінці у фейсбуці світлини шафрану сітчастого, проліски дволистої, зірочки богемської. Шафран сітчастий (Crocus reticulatus) – багаторічна рослина родини півникових. Занесений до Червоної книги України в статусі «неоціненний». Всі ці рослини вже розквітли на території Національного природного парку «Бузький Гард». Після шафрану на Миколаївщині квітне брандушка різнобарвна. На теренах України цей первоцвіт доволі поширений, але найбільша чисельність спостерігається у степових та лісостепових зонах Лівобережжя. Вона зазвичай розцвітає у березні, але в цьому році первоцвіти розквітли досить рано. Не виключення і брандушка. 

Практично всі красиво квітучі первоцвіти, які ростуть в дикій природі, занесені до Червоної книги, і їх знищення (зривання, а тим більше викопування з коренем) карається законом. Ростуть ці квіти на ділянках, вільних від господарської діяльності людини, а таких з кожним роком стає все менше. Тому кожна квітка – безцінна, а задля продажу їх знищують сотнями. Кожен в змозі запобігти знищенню надзвичайно рідкісних рослин. Для цього достатньо ніколи не купувати дикі первоцвіти у сумнівних торгівців, адже попит буде породжувати пропозицію. Як зазначила професор, завідуюча кафедрою менеджменту Національного університету кораблебудування Інна Іртищева, – «первоцвіти – рослини, які символізують пробудження і оновлення життя після тривалої зими. Сумно, що саме ці квіти найбільше страждають від людини, їх набагато більше зривають в порівнянні з літніми травами та квітами».

Втім, як би не було, первоцвіти сповістили, – весна йде! Її не спинити!