Ранкове засідання 3 грудня

Верховній Раді забракло голосів для того, щоб висловити недовіру Кабінету Міністрів на чолі з Миколою Азаровим. Опозиція наполягала — весь склад уряду має негайно піти у відставку, бо не можна пробачити побиття мирних людей та зрив євроінтеграції. Регіонали вважали, що відставка Кабміну дестабілізує і без того складну ситуацію в державі. Вирішальною виявилася позиція комуністів, які хоча в принципі й підтримували відставку нинішнього уряду, але наполягали прийняти власний проект постанови. Резолюцію про відповідальність Кабінету Міністрів підтримали 186 депутатів за необхідних щонайменше 226. Голоси розділилися так: Партія регіонів — 1, «Батьківщина» — 90, «УДАР» — 42, «Свобода» — 36, КПУ — 0, позафракційні — 17, не голосували — 135 із 338 депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

 

У порядку денному вчорашнього пленарного засідання було два питання: про відповідальність Кабінету Міністрів України, внесений лідерами опозиційних фракцій — «Батьківщини» Арсенієм Яценюком, «УДАРу» Віталієм Кличком та «Свободи» Олегом Тягнибоком, та про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо імплементації до національного законодавства положень статті 19 Конвенції ООН проти корупції.

Оскільки під стінами Верховної Ради зібралися багатотисячні лави мітингувальників, глава парламенту Володимир Рибак дав вказівку транслювати засідання сесії на вулиці.

Зранку в сесійній залі зареєструвалися 411 депутатів.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, начебто до приміщення Верховної Ради завели 200 «тітушок» і звернувся до глави парламенту з проханням вивести провокаторів із парламенту. На це В. Рибак відповів, що не давав жодних команд заводити когось сторонніх до парламенту.

Як згодом з’ясувалося, повз кордони міліції пройшла колона молодиків характерної зовнішності й підійшли до входу до парламенту, це побачили з вікна депутати й журналісти. «Тітушки» начебто зайшли до Верховної Ради, однак, за словами опозиційних депутатів, провокаторів вдалося вивести і зупинити. В. Рибак запевнив, що сторонніх осіб у парламенті немає.

Насильство та жорстокість по відношенню до мирних демонстрантів засудили у своїх виступах представники всіх фракцій, у тому числі ПР і КПУ. Позафракційний Володимир Литвин заявив: якщо резолюцію про недовіру уряду буде прийнято без присутності уряду, Окружний адміністративний суд визнає цю постанову нелегітимною. Він закликав спочатку заслухати уряд та звіт Генпрокуратури про результати розслідування і лише після цього розглядати резолюцію недовіри уряду.

(Виступи від фракцій публікуються).

В. Рибак оголосив розгляд проекту постанови про відповідальність Кабінету Міністрів України (№3692) та нагадав процедуру розгляду цього питання відповідно до частини першої статті 87 Конституції України та Регламенту Верховної Ради. Пропозицію розглянути питання про недовіру урядові внесли 166 народних депутатів. За Конституцією в сесійній залі парламенту під час розгляду цього питання мають обов’язково бути присутнім уряд на чолі з прем’єром. Однак їх не було.

За пропозицію викликати до парламенту весь склад Кабміну на чолі з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим проголосували 368 депутатів із усіх фракцій, проти і утрималися — 0.

Уряд прийшов до сесійної зали о 12.50. Один із авторів проекту постанови про відповідальність Кабміну, лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, доповідаючи постанову, заявив, що нинішній склад Кабінету Міністрів персонально відповідальний за побиття дітей на Євромайдані та за економічну катастрофу в державі.

Прем’єр-міністр Микола Азаров (на знімку) під час виступу попросив вибачення за силові дії міліції під час розгону Євромайдану та висловив «глибокий жаль» щодо побиття людей на Євромайдані. Він запевнив, що триває розслідування, і всі, хто застосував силу, понесуть відповідальність. А потім під час його виступу полетіли «списи» у бік опозиції. «Хто продав Україну, коли заключили кабальний газовий контракт з Росією, який, по суті, поставив Україну на коліна? — сказав М. Азаров. — Три з половиною роки уряд витримує цей фінансовий диктат. Країна не може кожен місяць переплачувати по 800 мільйонів доларів. Так виникає питання, хто поставив на коліна Україну?» Водночас Прем’єр запевнив, що Президент і Партія регіонів взяли курс на євроінтеграцію. І перемовини щодо створення зони вільної торгівлі з ЄС буде продовжено. Прем’єр висловився за продовження переговорів у тристоронньому форматі — між Україною, ЄС та Росією. М. Азаров також виступив із вимогою розблокувати будівлю уряду, заявивши, що всі, хто прийняв таке рішення і штовхає на нього людей, нестиме відповідальність, бо такі дії порушують Кримінальний кодекс та Конституцію. Прем’єр також запевнив, що влада готова вести перемовини з мирними мітингувальниками, але якщо акції будуть не мирними, то «засобів — достатньо». Під час виступу прем’єра депутати-опозиціонери скандували «Відставка!» і «Ганьба».

Перед голосуванням М. Азаров заявив, що «зробив жорсткі висновки, і в уряді будуть здійснені кадрові зміни».

Після безрезультативного голосування за проект постанови № 3692 А. Яценюк заявив, що опозиція готова проголосувати за проект постанови комуністів. Голова Верховної Ради закрив ранкове пленарне засідання і додав, що проект постанови від КПУ спочатку треба зареєструвати.

На вулиці Грушевського відбувся мітинг прихильників опозиції. А на площі перед парламентом з боку Маріїнського парку на збудованій за ніч сцені під бравурну музику виступали представники Партії регіонів. Депутати від ПР на мітингу заявили про початок безстрокової акції на підтримку Президента.

На початку пленарного засідання склав присягу народного депутата України Василь Демидюк (обраний за списком КПУ).

Глава парламенту повідомив про вихід зі складу фракції Партії регіонів двох депутатів — Давида Жванії, Інни Богословської.

Депутати вітали з Днем народження Олега Ляшка.

Після закриття пленарного засідання лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок заявив в інтерв’ю журналістам, що опозиція продовжить блокувати адміністративні органи. А лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк закликав мітингувальників вирушити під адміністрацію Президента і вимагати від нього підписати указ про відставку уряду.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Леся Оробець, Борис Тарасюк.

Олександр Турчинов, Олег Ляшко.

Ганна Герман.