Крим

Президія кримського парламенту вважає, що Верховна Рада України не повинна висловлювати недовіру уряду країни. Про це йдеться у зверненні до Голови Верховної Ради України Володимира Рибака, прийнятому на засіданні Президії Верховної Ради Криму.

Президія ВР АРК оцінює ситуацію, що склалася в Україні, як загрозу національній безпеці. «Подальший розвиток ситуації деструктивним шляхом може мати руйнівні наслідки для всієї країни, її економіки, добробуту та безпеки громадян України. Вважаємо: в ситуації, що склалася, неприпустимо піддаватися на шантаж вуличних маніфестантів і безвідповідальних політиків», — сказано в зверненні.

Члени президії вважають, що законно обрані органи влади, насамперед Верховна Рада України, зобов’язані вжити рішучі заходи, спрямовані на стабілізацію політичної ситуації в країні.

«Висловлюємо тверду впевненість у тому, що в обстановці, що склалася, рішення про відставку Кабінету Міністрів України було б безвідповідальним кроком. Нам потрібна політична стабільність, а не перевороти. Впевнений у тому, що Верховна Рада України, як вищий законодавчий орган країни, в цей критичний момент виявить політичну мудрість і високу громадянську відповідальність», — сказано в зверненні.

Сергій ВИННИК.

Луганськ

Для обговорення ситуації, що склалася в країні, і прийняття компромісних рішень депутати Луганської облради пропонують скликати в Києві всеукраїнський з’їзд депутатів усіх рівнів. Ця пропозиція обговорювалася на позачерговій сесії і була підтримана більшістю голосів. Водночас присутні не підтримали наміри фракції КПУ провести всеукраїнський референдум із зовнішньополітичного курсу України, щоб «Верховна Рада та уряд також почули голос Півдня і Сходу України». Крім того, депутати прийняли заяву, в якій закликали українців не допустити громадянського протистояння в суспільстві і вирішити питання про зовнішньополітичний вектор розвитку України мирним шляхом. Вони висловили сподівання, що подіям у центрі столиці 30 листопада буде дано відповідну правову оцінку. Сесія не була закрита, щоб у разі необхідності оперативно реагувати на зміни ситуації.

Алла АНТІПОВА.

Одеса

Позачергова сесія Одеської міської ради внесла до порядку денного питання про федералізацію України. На думку депутатів із фракції «Родина», які запропонували колегам обговорювати питання про майбутній державний устрій України, саме федерація може стати фундаментом створення могутньої держави.

Федеративний устрій України був стратегічним гаслом партії «Родина» на минулих виборах. Нагадаємо, що лідер цієї політичної сили, колишній народний депутат України Ігор Марков до 20 грудня згідно з рішенням Печерського суду перебуває під арештом у рамках кримінальної справи про побиття шість років тому учасника пікету в центрі Одеси. Також депутати міської ради розглядали питання про звільнення політичних ув’язнених, серед яких, на думку фракції партії «Родина», і їхній політичний лідер.

Під час голосування питання про федералізацію України депутатами міської ради не було підтримано — за нього проголосували 14 із 78 присутніх депутатів.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Волинь

У середу має відбутися позачергова сесія обласної ради. Імовірно, що на неї буде винесено питання про зміщення з посади голови облради Володимира Войтовича, оскільки опозиція вважає його винним у тому, що найвищий представницький орган краю не відображає інтересів жителів області, а служить лише інтересам Партії регіонів та її представників на Волині.

Євромітинги проходять не лише в Луцьку, а й у районних центрах Камені-Каширському, Горохові, Іваничах та в інших містах і селищах Волині. Учасники акцій вимагають відставки Президента, уряду та перших керівників області.

Події 1 грудня обурили волинян. Протестувальники вважають, що сутички на Банковій — це провокація влади, щоб дискредитувати учасників Євромайдану. Звучать вимоги розпустити «Беркут» як структуру, що дискредитувала себе жорстоким поводженням із молодими патріотами. До місцевих правоохоронців ставлення лучан толерантне.

Микола ЯКИМЕНКО.

Севастополь

На позачерговій сесії Севастопольської міської ради депутати звернулися до Президента України та Кабінету Міністрів зі зверненням «дати об’єктивну оцінку силовим діям організаторів акції народного віча, а також осіб, причетних до провокацій: захоплення будівлі КМДА, адміністрації Президента, Будинку профспілок, зачищення Євромайдану. В остаточний варіант тексту рішення було внесено виправлення, суть якого — закликати Президента і Кабмін обрати курс на Митний союз і Росію.

Микола МАГДИЧ.

Хмельницький

Депутати Хмельницької міськради на позачерговій сесії, яка відбулася на майдані Незалежності в обласному центрі під час протестної акції, ухвалили звернення, в якому вимагають невідкладно розглянути питання про відставку Кабінету Міністрів та оголосити дострокові одночасні вибори Президента та Верховної Ради. Депутати звернулися також до офіційних представників країн— членів Євросоюзу та представництва США в Україні з проханням підтримати петицію щодо заборони в’їзду до країн ЄС та США вищого керівництва країни, представників Кабміну та членів їхніх родин, працівників прокуратури, суддів, інших високопосадовців, причетних до репресій проти свого народу, а також заблокувати в банках їхні рахунки та рахунки компаній, що пов’язані з цими особами.

Уже на майдані до звернення було прийнято доповнення щодо оголошення загальноміського страйку. Водночас служби, що забезпечують життєдіяльність міста, працюватимуть у звичному робочому режимі.

Ірина КОЗАК.

Миколаїв

Позачергові сесії обласної та міської рад одночасно, ввечері в понеділок, було скликано в Миколаєві. Депутати емоційно обговорили ситуацію, що склалася в країні. Сесія міськради прийняла звернення до Президента України Віктора Януковича.

«Ми звертаємося до Вас як до глави держави, який забезпечує національну безпеку та державну незалежність, з проханням вжити всіх правових заходів для припинення невиправданого протистояння, покарання винних та якнайшвидшої стабілізації ситуації в країні», — зокрема йдеться у зверненні.

Рішення аналогічного змісту ухвалила і сесія обласної ради, яку, до речі, проігнорували депутати від опозиції. На той само вечір було призначено позачергові сесії і в інших радах області. Вони відбулися практично скрізь, крім Врадіївки. Тут районна рада відмовилася проводити позачергову сесію.

Ірина НЕЖИГАЙ.

Херсон

Незважаючи на всі спроби місцевої влади вгамувати пристрасті, в Херсоні наростає напруження громадського протесту. Близько двохсот городян, котрі мітингували біля приміщення міськради, зламали опір нечисленної охорони, й увірвалися до зали засідань саме тоді, коли тривала сесія. Учасники акції протесту продовжили там свій мітинг, зірвавши сесію. Водночас члени постійно діючої Громадської ради при Херсонській облдержадміністрації, очолюваної депутатом облради Ларисою Польською, різко засудили розправу «Беркута» над студентами на Євромайдані (що відмовилися зробити депутати облради) і прийняли свій заклик до земляків, підтримавши у ньому вимогу про відставку уряду та імпічмент Президента. А також закликали їх «дати відсіч злочинам у будь-який дозволений Конституцією спосіб».

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Кіровоград

Кіровоградська обласна рада на своїй позачерговій сесії більшістю голосів підтримала звернення до Президента України, центральних органів влади, політичних сил та громадськості щодо необхідності забезпечення стабільної суспільно-політичної ситуації в країні. «Події сьогодення викликають у кожного свідомого громадянина не лише страх, а й занепокоєння за життя громади, її мешканців, життя власних сімей. Ми не можемо бути сторонніми спостерігачами і категорично засуджуємо будь-які насильницькі дії всіма сторонами конфлікту», — сказано у зверненні. Депутати також підтримали дії Президента у відстоюванні інтересів суверенної України на Вільнюському саміті, спрямовані на євроінтеграцію, захист інтересів кожного громадянина окремо і держави загалом, та звернулися із закликом не допустити намагання деструктивних сил дестабілізувати ситуацію в країні.

Водночас учасники народного віче ухвалили резолюцію, в якій, зокрема, сказано: ми підтримуємо європейські прагнення України і засуджуємо події, що сталися в Києві в ніч з 29 на 30 листопада. У резолюції також ідеться про відставку Кабінету Міністрів та притягнення до відповідальності всіх причетних до розгону Євромайдану.

Петро МЕЛЬНИК.

Дніпропетровськ

Дніпропетровська обласна рада ухвалила звернення до Президента, Кабінету Міністрів і Верховної Ради України про наведення порядку і стосовно стабілізації ситуації в країні. За ухвалення цього документа проголосували 92 із 111 присутніх депутатів. Обранці висловили підтримку політиці глави держави та уряду щодо прискорення процесу зближення України з Європейським Союзом, а громадян закликали керуватися у своїх діях принципами законності, толерантності, громадянської свідомості й не піддаватися на провокації. Саме такий зважений державний підхід дасть змогу досягти бажаних цілей на шляху до євроінтеграції, не допустивши при цьому зупинки й закриття промислових підприємств, невиплати пенсій і заробітних плат, підвищення рівня безробіття, розбалансування системи життєзабезпечення й протистояння в суспільстві, впевнені депутати.

Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.

Кілька тисяч лучан біля будинку облради, що на Київському майдані, вимагають відставки голови облдержадміністрації і голови облради.

Фото Миколи ЯКИМЕНКА.