Верховна Рада України постановляє:

1. Схвалити Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, інших міжнародних організацій та їх парламентських асамблей, парламентів та урядів держав – членів Європейського Союзу та НАТО, парламентів та урядів демократичних держав світу щодо необхідності вжиття додаткових спільних заходів з метою припинення агресії Російської Федерації проти України та запобігання поширенню цієї агресії на інші країни в Європі (додається).

2. Доручити Голові Верховної Ради України забезпечити невідкладне направлення тексту Звернення до Організації Об’єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, інших міжнародних організацій та їх парламентських асамблей, парламентів та урядів держав – членів Європейського Союзу та НАТО, парламентів та урядів демократичних держав світу.

3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України  Р. СТЕФАНЧУК

м. Київ.
24 березня 2022 року,
№ 2141–IX.

ЗВЕРНЕННЯ

Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, інших міжнародних організацій та їх парламентських асамблей, парламентів та урядів держав – членів Європейського Союзу та НАТО, парламентів та урядів демократичних держав світу щодо необхідності вжиття додаткових спільних заходів з метою припинення агресії Російської Федерації проти України та запобігання поширенню цієї агресії на інші країни в Європі

Уже місяць, як Україна та її народ героїчно борються з цинічним повномасштабним вторгненням Російської Федерації, що супроводжується безпрецедентними за своєю жорстокістю воєнними злочинами і злочинами проти людяності – актами геноциду.

Починаючи з 24 лютого 2022 року Російська Федерація випустила понад 1080 смертоносних ракет по військових та цивільних об’єктах України, включаючи житлові квартали, школи, дитячі садки, пологові будинки, релігійні, культурні та спортивні споруди, дипломатичні установи та консульства іноземних держав, інші об’єкти цивільної інфраструктури.

За цей час, втікаючи від війни, з України змушені були виїхати понад  3,7 мільйона громадян, 90 відсотків яких – жінки і діти. Загалом 6,5 мільйона громадян України стали вимушеними переселенцями. Російськими окупантами було вбито більше 115 українських дітей, 140 дітей поранено.

Лише в оточеному Маріуполі внаслідок постійних обстрілів та бомбардувань з боку окупаційних військ Російської Федерації, за офіційними даними, загинули понад 2300 мирних жителів. Своїх загиблих рідних та близьких містяни змушені ховати у братських могилах. Заблокований Маріуполь цілеспрямовано стирається з лиця землі російськими військами. Понад 90 відсотків житлового фонду зруйновано, місто стало непридатним для життя.

16 березня 2022 року весь світ став свідком і був шокований бомбардуванням Донецького академічного обласного драматичного театру, розташованого м. Маріуполі, у якому переховувалося більше 1000 мирних жителів – жінки, діти, літні люди. Війська Російської Федерації скинули на цей острівець життя надпотужну бомбу, незважаючи на добре помітні з повітря попереджувальні надписи "Діти". Окупаційні війська Російської Федерації цинічно продовжували обстріл території, на якій розташовано театр, не дозволяючи розібрати завали та врятувати ні в чому не винних людей, які опинилися у смертельній пастці.

Все це є найбільшою гуманітарною катастрофою в історії Європи з часів Другої світової війни. Це не що інше, як свідоме здійснення за наказом вищого військово-політичного керівництва Російської Федерації акту геноциду Українського народу. Ці нелюдські, варварські воєнні злочини і злочини проти людяності не повинні залишитися безкарними. Цьому середньовічному звірству в центрі Європи треба негайно покласти край.

Зважаючи на викладене, Верховна Рада України від імені Українського народу:

1. Звертається до Організації Об’єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, інших міжнародних організацій та їх парламентських асамблей, парламентів та урядів держав – членів Європейського Союзу та НАТО, парламентів та урядів демократичних держав світу з вимогою невідкладно вдатися до рішучих кроків для підтримки України та захисту цивільного населення з метою:

1) вжиття негайних дієвих заходів для створення безпольотної зони над Україною з метою уникнення масових жертв серед мирного населення, гарантування безпеки гуманітарних коридорів для збереження життя жінок, дітей, літніх людей та інших вразливих категорій громадян;

2) прийняття національними парламентами резолюцій з вимогою до урядів своїх держав посилити санкції проти держави-агресора і терориста – Російської Федерації, а також проти Республіки Білорусь, яка надає свою військову інфраструктуру та інші ресурси для здійснення збройного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Зазначені санкції мають включати, крім іншого:

відмову від імпорту російських нафти, газу, вугілля та електроенергії;

всеосяжну заборону торгівлі з Російською Федерацією і Республікою Білорусь;

закриття портів та повітряного простору для літаків і кораблів Російської Федерації;

повне припинення міжнародного транспортного сполучення з Російською Федерацією;

повне виключення Російської Федерації з усіх міжнародних та міжпарламентських організацій, асамблей, асоціацій, міжнародних спортивних федерацій, міждержавних культурних та інших спілок і об’єднань як реакція на зухвале порушення Російською Федерацією норм і принципів міжнародного права, насамперед міжнародного гуманітарного права;

включення Російської Федерації до списку країн з високим ризиком Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) та, як наслідок, виключення Російської Федерації з держав – членів FATF;

притягнення зусиллями міжнародної спільноти винних у воєнних злочинах та злочинах проти людяності, вчинених військами Російської Федерації в Україні, до невідворотної відповідальності, включно з вищим військово-політичним керівництвом Російської Федерації;

3) невідкладного надання Україні літаків МіГ-29 та Су-25, які є у  держав – членів НАТО, та систем протиповітряної оборони типу "земля-повітря", зокрема С-300, а також збільшення поставок іншого сучасного озброєння з метою забезпечення реалізації Україною свого права на самооборону відповідно до статті 51 Статуту Організації Об’єднаних Націй від збройних сил, бойової авіації, ракетних обстрілів, танків, артилерії, бойових кораблів Російської Федерації;

4) створення і наповнення реальними коштами міжнародного Фонду повоєнної відбудови та відновлення України, у тому числі за рахунок конфіскації активів та коштів Російської Федерації, її фізичних та юридичних осіб, стосовно яких запроваджено персональні санкції через вторгнення Російської Федерації в Україну.

2. Закликає парламенти держав – членів Європейського Союзу прийняти окремі заяви про підтримку невідкладного надання Україні статусу держави – кандидата на членство у Європейському Союзі.

Висловлює подяку парламентам Естонії, Литви, Латвії, Польщі, які вже прийняли відповідні заяви, та сподівається, що й інші парламенти Європейського Союзу наслідуватимуть цей приклад солідарності з європейськими прагненнями Українського народу.

Звертається до Європейської Комісії з проханням у найкоротші терміни подати відповідний висновок на розгляд Ради Європейського Союзу для схвалення рішення про надання Україні статусу держави – кандидата на членство відповідно до положень законодавства Європейського Союзу та розпочати процедуру вступу України до Європейського Союзу.

3. Закликає всі держави – члени Організації Об’єднаних Націй вжити дієвих заходів та застосувати окремі санкції для покарання Російської Федерації за свідоме невиконання Резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй "Агресія проти України" A/RES/ES-11/1 від  2 березня 2022 року в частині негайного виведення російських військ з території України, а також за невиконання рішення Міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй про негайне припинення бойових дій на території України військами Російської Федерації від 16 березня 2022 року.

4. Щиро вдячна всім парламентам та урядам держав – членів Європейського Союзу, Організації Північноатлантичного договору, держав – членів Організації Об’єднаних Націй, які ухвалили рішення та надали всю можливу політичну, дипломатичну, військову і гуманітарну допомогу Україні та Українському народові у його боротьбі за своє право на існування, незалежність, соборність, територіальну цілісність держави. Ми високо цінуємо ці зусилля та водночас закликаємо до більш рішучих дій задля припинення найстрашнішого злочину – геноциду Українського народу і покарання винних у його вчиненні.

Закликаємо міжнародну спільноту об’єднатися та виступити єдиним фронтом проти незаконного вторгнення Російської Федерації в Україну – заради миру та безпеки в Європі, перемоги добра над злом, справедливості, захисту демократичних і людських цінностей, відстоювання прав і свобод людини.