- Пане голово, "Голос України" постійно моніторить те, що відбувається у місті переповненому переселенцями та те, яких невідкладних заходів вам вдається оперативно вживати.

- Вже місяць Україна воює за свою незалежність, за майбутнє наших дітей. Це місяць незламності, героїзму, жаги до свободи. Цей час вплинув на нас усіх і на Чернівці.

Кожен з нас має боротися на своєму місці, там, де це буде ефективно. Лікарі продовжують лікувати, вчителі навчати. Підприємства продовжують працювати та сплачувати податки. Дякую всім, хто допомагає і робить свій внесок у нашу перемогу. У тому числі чернівецьким підприємцям, які виділили на потребу ЗСУ, Нацполіції і територіальної оборони понад півмільйона доларів. Кожному, хто займається волонтерством, сортує і вантажить, переказує кошти, відвозить, навчає, консультує, лікує, плете, шиє, будує, співає, патрулює, координує. Кожному, хто 24/7 на зв'язку, щоб допомогти. Спільними зусиллями ми доста переможемо. Тому працюємо і діємо, як того вимагає воєнний час.

- Дайте короткий перелік найважливіших кроків.

- Розпочали з бомбосховищ та облаштування сирен оповіщення, до війни їх налічувалося лише 17. Зараз працюють 43, ще 7 замовили додатково, буде покрита вся територія громади.

Одночасно створили актуальну інтерактивну карту зі сховищами міста. Що ще важливо, кожне сховище, а їх понад 150, привели до ладу. Велика подяка за це волонтерам та управлінським компаніям.

Далі настав час організації масштабного прийому біженців із забезпеченням людей житлом, роботою, харчуванням, іншою підтримкою, їхніх дітей дитсадками, школами, медициною.

Оперативно запустили п'ять пунктів гуманітарної допомоги, де переселенці можуть отримати харчі, засоби гігієни, речі для дітей, одяг, постільну білизну та багато іншого. Також місто вивело на лінії безкоштовні автобуси до кордону з Румунією і вже перевезли понад 4 тисячі людей.

- Ви активізували і відправку гуманітарних вантажів у області, які потерпають від боїв.

- Так, у перші дні російської агресії ми долучилися до створення гуманітарного центру HELP UKRAINE ROMANIA, що за місяць роботи відправив більш як 700 тонн вантажів до більш ніж 60 територіальних громад. Чернівці забезпечують надходження гуманітарної допомоги з усього світу через румунсько-український кордон, ведеться прозорий онлайн облік вантажів і працюємо з офіційними запитами громад, що знаходяться в зоні бойових дій. Щоденний звіт про кожен доставлений вантаж.

- Після перших днів тривоги у Чернівцях знову запрацював бізнес, як це вдалося?

- Ми відкрили Центр підтримки підприємництва. Він працює як для місцевих підприємств, так і для тих, що перенесли свою діяльність із зон військових дій. Нагадаємо, в Чернівці переїхали 17 підприємств, які раніше працювали в прифронтових містах.

Моя позиція така: бізнес повинен працювати. Від маленьких перукарень і кав'ярень до великих виробництв та міжнародних офісів. Мета кожного підприємства зараз - наповнити бюджет України та дати заробітні плати своїм працівникам.

Для цього створюються необхідні умови. Уряд надає податкові пільги, спрощуються митні правила. Ми зі свого боку підготували базу складських та офісних приміщень у Чернівцях.

Я вже сказав, що станом на 27 березня в наше місто вже переїхали 17 підприємств з Києва, Дніпра, Запоріжжя, Броварів, Запорізької та Харківської областей, зараз ведемо перемовини ще з 30 підприємствами.

У таких містах як Чернівці, де відносно спокійно, усе, що може працювати - має працювати!

- Бачу, активно, як ніколи в історії міських рад, працює і виконком.

- Працюють усі. На п'ятничному засіданні виконком вирішив направити 2 мільйони гривень на харчування вимушених переселенців. За ці гроші закупимо продукти та сформуємо якісні пакунки допомоги.

Навантаження на мережу Інтернет в Центрі реєстрації переселенців зросло в десятки разів. Аби забезпечити оперативну роботу, тимчасово передали туди "міський" Starlink. Водночас працюємо над збільшенням пропускної спроможності місцевої мережі.

Буквально вчора ще 2 компанії перенесли свою діяльність із зон військових дій у Чернівці. Хочу повідомити через газету, що локальний бізнес та підприємці з інших міст можуть звернутися з запитом за телефоном - (066) 049 99 85. Ми оперативно візьмемося за створення належних умов прийому.  

Також у Чернівцях запрацював Uber. Компанія пропонує три безкоштовні поїздки за промокодом "SlavaUA". Також вона має програму лояльності для працівників критичної інфраструктури.

- Після наведення порядку зі стихійним паркуванням, активно запрацювали поливальні машини.

- Так, ми розпочали нічне миття вулиць. На жаль, війна зірвала постачання замовленої техніки для комунальних підприємств, проте це не зупиняє наших працівників - продовжуємо підтримувати порядок з існуючою технікою та вручну.

Одночасно відновили нічний вивіз сміття. Через комендантську годину протягом останнього місяця вивіз сміття відбувався з 7:00 до 20:00, а не вночі, як це було раніше.

Наслідок - переповнені вже в першій половині дня сміттєві баки, ускладнення роботи працівників через міський трафік, порушення правил паркування і заставлені міжбудинкові проїзди. 

Тепер вивіз сміття вночі відновлюється, адже вчора ми отримали тимчасові перепустки на період дії комендантської години для "Альтфатер-Чернівці" та "Укрвторресурси-Буковини" - підприємств, що перемогли у відкритому конкурсі на вивезення відходів.

Окрім того, у місті було встановлено понад 70 додаткових контейнерів для твердих побутових і великогабаритних відходів, щоб забезпечити чистоту Чернівців в умовах збільшення кількості людей.

Тому бажаю мирних ночей чернівчанам і гостям міста та легкої роботи всім, хто забезпечує нашу життєдіяльність і безпеку.

- Романе Васильовичу, після Перемоги плануєте повернутися до реалізації ваших планів та реформ?

- Звісно. На час війни уряд заморозив всі капітальні видатки, тож поки неможливо будувати нові дороги та громадські простори. Але вже зараз готуються проекти відбудови  міста - вулиця за вулицею, сквер за сквером. Впевненість у нашій Перемозі вселяє віру, що все у нас потім вдасться. Україна відбудується, стане кращою, успішнішою, економічно сильною.

Російська агресія продемонструвала потужну підтримку країн НАТО, наших безпосередніх сусідів, наших союзників та симпатиків у цілому світі. Тобто біда показала нам, хто справжні друзі. І ми, звичайно, вдячні всім за підтримку, за допомогу, за їхню активну позицію. У першу чергу прем'єр міністру Великої Британії Борису Джонсону  та американському президентові Джозефу Байдену, який, перебуваючи у Польщі, виступив із жорсткою промовою на підтримку України, котра відбиває російську навалу. Переконаний, за такими заявами дуже швидко настануть і жорсткі дії.

Ну і, звичайно, схиляю голову у подяці перед нашими сусідами - румунами та поляками. Ми ніколи не забудемо те, що ви для нас робите.

На фото: Роман Клічук.