Приміром, староста села Верхній Ясенів звернувся до власників приватних садиб та жителів громади запрошувати переселенців із охоплених вогнем областей на церковні відправи.

У неділю 27 березня для біженців організували екскурсії до Музею історії села Верхній Ясенів, кімнати-світлиці ансамблю дримбарів, а ще – до музею «Гуцульської співанки» в сусідньому селі Рівня, відомої ще як музей Чукутихи.

Багато хто бачив стародавній знімок поважної гуцулки з люлькою. Власне, це і є Чукутиха, як по-місцевому величали Марію Кречунєк, відому своїми співанками не лише в рідному селі Верхній Ясенів, що колись носив назву Горішній. За переказами, талановита жінка заробляла на життя піснями на весіллях. Адже могла три доби виконувати коломийки та жодного разу не повторитися.

Знаменитою на весь світ Чукутиху зробив військовий фотограф Микола Сеньковський. Десь 1926 року, коли Верховинщина належала до Польщі, він сфотографував 90-річну Марію Кречунєк у святковому вбранні з люлькою. Фотосесію автор назвав «Стара гуцулка». Знімки ввійшли до збірки «Гуцульські типи». А через кілька років на Міжнародній фотовиставці в Парижі портрет здобув Гран-прі.

«Наша мета – щоб переселенці, котрі тимчасово проживають у нашій громаді, вивчали й поважати наші звичаї, культуру, обряди, традиції», – зазначив Іван Мельничук.

Варто додати, що в старостинському окрузі (села Верхній Ясенів і Рівня) офіційно зареєстровано понад 300 внутрішньо переміщених осіб. Іван Мельничук стверджує, що жодних конфліктів із місцевими жителями не виникало. Мешканці найвисокогірнішого району країни із розумінням ставляться до тих, хто вимушено покинув власні домівки. Біда на всіх одна.

Івано-Франківська область.

На знімках: Староста Іван Мельничук.

Фото автора з архіву.


Відома на весь світ Чукутиха.

Фото з відкритих джерел