Радіаційний фон у нормі, протипожежний та екологічний стан – так само. У самому Енергодарі ситуація дуже складна.

Як повідомляє НАЕК «Енергоатом», Запорізька АЕС і місто Енергодар захоплені окупантами та вже 24 добу фактично контролюються російськими загарбниками. Незважаючи на надскладні обставини, всі шість енергоблоків ЗАЕС обслуговуються українським персоналом. Ротація працівників відбувається вчасно.

«Формально окупанти не втручаються в роботу АЕС, але персонал змушений всі технічні рішення погоджувати з їхнім командиром. Всіх працівників станції на вході до неї ретельно перевіряють озброєні загарбники, і, допоки у людей немає можливості спокійно працювати й повноцінно відпочивати, ядерна та радіаційна безпека – під загрозою», - повідомляють у «Енергоатомі». 

Щодо, власне, Енергодару: у місті не поменшало військових та омоновців. Державні прапори України майже з усіх адмінбудівель міста зняті. Звісно, психологічний стан мешканців міста складний: рашисти-окупанти здійснюють потужний інформаційний тиск, намагаючись схилити на свій бік. Також розповсюджують листівки, які містять відверто брехливу інформацію. 

«Проте, попри всі складнощі, місто, його жителі та ЗАЕС – тримаються! Бо Енергодар – це Україна, ЗАЕС – це Україна, і жоден окупант цього не змінить», - упевнені в«Енергоатомі». 

Щодо «матеріальної» ситуації в Енергодарі: через блокаду міста є великі проблеми з пальним, постачанням продуктів харчування та ліків першої необхідності. 

На жаль, уже понад 10 днів немає жодної звістки про викраденого окупантами першого заступника міського голови Енергодара Івана Самойдюка, який не погодився на співпрацю із орками. Ба, навіть взяв активну участь у координації доставки гуманітарної допомоги для блокованого міста-супутника ЗАЕС.

Запорізька область.

Фото з відкритих джерел.