Закарпаття має унікальний шанс здійснити економічний стрибок! – Таку заяву вчора зробив міністр розвитку громад та інфраструктури України 

Учора на Закарпатті з робочою поїздкою перебував міністр розвитку громад та інфраструктури України Олексій Чернишов (на знімку – у центрі). Він заслухав звіт керівництва військової адміністрації, обласної ради, військових підрозділів, відомств, управлінь ОВА про ситуацію в області щодо стану безпеки, економіки, соціальної сфери та гуманітарних питань.

Голова ОВА Віктор Микита (на знімку – ліворуч) проінформував про поточну ситуацію в регіоні, а профільні заступники доповіли про стан справ у безпековій, соціальній, гуманітарній, економічній сферах.

В обласному центрі оглянули заклад, в якому мають змогу безкоштовно харчуватися тимчасово переміщені особи. Щоденно «гастрономічний батальйон», котрий нараховує майже півсотні волонтерів, годує гарячою їжею в середньому за день дві тисячі вимушено переміщених осіб та відправляє страви на залізничний вокзал.

Відвідали й об’єкти будівництва житла в Ужгороді, де з представниками найбільших компаній регіону обговорили можливості збільшення обсягів робіт. Нещодавно уряд спростив процедуру імпорту будівельної продукції, що дозволить завозити усі необхідні матеріали швидше, дешевше та зводити житло оперативніше.

Керівництво області разом із міністром оглянули й обласний гуманітарний хаб, куди привозять вантажі, формують партії та транспортують їх в області, охоплені війною. Окремо ознайомилися з діяльністю двох павільйонів на території заводу «Єврокар» та відвідали нещодавно створений центр для розміщення переселенців. А на КПП «Тиса» поспілкувалися з керівництвом Закарпатської митниці, обговорили механізм отримання та оформлення гуманітарних вантажів.

Також побували на Берегівщині, де з місцевою владою обговорили питання прийому вимушених переселенців, гумдопомоги, стану укриттів та інші.

Ще відвідали об’єкт програми Президента Володимира Зеленського «Велике будівництво» – Берегівську центральну районну лікарню ім. Б. Ліннера. Тут оглянули стан робіт із перепланування одного з блоків закладу. Зараз готовність осередку становить 80%. Реконструкція є спільним проектом України та Угорщини.

«Для нас надважливо підтримувати пряму комунікацію з представниками уряду. Дякуємо Олексієві Чернишову за увагу до Закарпаття, котре в умовах воєнного стану чітко виконує завдання глави держави та є надійним тилом для інших регіонів України», — цитує Віктора Микиту прес-служба ОВА. 

Головні тези з цієї наради оприлюднила прес-служба обласної ради: 

Тил. Закарпатська область у період війни з росією є важливим тилом України з точки зору забезпечення військових та цивільного населення економічними й соціальними ресурсами. 
 
Блокпости. Сформовано 4 блокпости на всіх автомобільних в’їздах в область, ще кілька встановлено на територіях ОТГ. Здійснюється посилений контроль за всіма особами, які прибувають в область. При цьому робота налагоджена так, щоб не створювати заторів і щоб транспорт міг вільно курсувати в обидва боки. 
 
Мобілізація в області здійснюється планово, поставлені задачі з укомплектування ТРО виконані (взято на облік понад норму військовозобов’язаних), динаміка стабільна, у додатковій хвилі мобілізації наразі немає потреби.
 
Безпека. Ситуація в області стабільна і контрольована. Систематично виявляються і знешкоджуються диверсійно-розвідувальні групи. Такі випадки почастішали протягом останнього місяця: за минулий рік їх зафіксовано 7, за 35 днів війни – 35. Затриманим особам оголошено підозру та ведеться розслідування. Переважно це люди, які приїхали на Закарпаття після повномасштабного вторгнення росії.
 
Надзвичайні ситуації в основному пов’язані з побутовими випадками, а також пожежами сухостою. 
 
Вимушені переселенці. Наразі в області за даними мобільних операторів перебуває близько 380 тис. внутрішньо переміщених осіб. З обласного бюджету на харчування цих людей виділено 20 млн. грн. та 31 млн. грн. з бюджетів ОТГ. 
 
Розміщення. Для безкоштовного розселення задіяно 296 комунальних закладів, у яких проживає 18200 осіб. Їх кількість зменшується через те, що люди повертаються додому або виїжджають за кордон. Резервних місць для розміщення нових переселенців – 11899. Закладам, а також власникам приватного сектору, у яких проживають переселенці, держава компенсуватиме комунальні витрати.
 
Будівельний бізнес в Ужгороді має великі перспективи. Попит на житло дедалі зростатиме і держава, в тому числі, робитиме замовлення. Наразі в Ужгороді триває будівництво житлових комплексів на 23 тисячі квартир різної квадратури. Уже готового нового житла в обласному центрі є на близько 5 тис квартир. Уряд спільно з митницею розробили механізм ввозу на територію України будівельної техніки для того, щоб роботи продовжувалися і у воєнний час.
 
Мобільні конструкції. На території закарпатських ОТГ виділено близько 500 ділянок для розміщення блокових міні-будинків, у яких можуть проживати вимушені переселенці. Такі конструкції матимуть основні комунікації для тимчасового проживання людей, що тікають од війни.
 
Релокація бізнесу. На Закарпатті працює від 30 до 45 тис. спеціалістів ІТ-сфери. Це люди, які серед інших забезпечують роботу економіки і можуть працювати віддалено. На адресу ОВА надійшло 600 заявок від бізнесу, який має бажання переїхати до нашого регіону. І тепер головна задача – аналіз і сортування компаній: перевага повинна надаватися тим, хто створюватиме нові робочі місця для великої кількості людей, які зараз перебувають в області.
 
Продовольство. Дефіциту основних груп товарів немає, ціни на окремі продукти (цукор, яйця, мука) знизилися.
 
Гуманітарна допомога. З 4 по 26 березня на Закарпаття надійшло 27 тисяч тон гуманітарної допомоги. 70% отриманих товарів відправлено в гарячі точки України, 30% – зберігаються у місцевому хабі та розподіляються за призначенням. Налагоджена взаємодія з урядами сусідніх держав для швидкого оформлення і доставки через кордон гуманітарних вантажів.

Олександр Чернишов підкреслив, що уряд України працює на забезпечення економічного й військового фронту України, а також — важливу роль Закарпаття у наближенні перемоги. Крім іншого, міністр запевнив, що ніякі компроміси стосовно територіальної цілісності України на переговорах з росією не розглядаються.

Ужгород.

Фото прес-служби ОВА.