Проте, спробуємо підбити бодай приблизні підсумки наших втрат та здобутків, що випливають з вже оприлюднених у ЗМІ даних…

Стало відомо, що на місяць воєнних дій Україна витрачає приблизно 10 мільярдів доларів. Такі дані озвучено за підсумками наради президента Зеленського з економічними блоками Офісу президента та Кабміну.

На сайті глави держави, зокрема, повідомляється, що «за підрахунками Міністерства фінансів, на місяць воєнних дій Українська держава витрачає приблизно 10 млрд доларів США».

Нагадаємо, учасники наради, зокрема, обговорили стан української економіки на другому місяці опору України військовому вторгненню росії і розглянули прогнози її розвитку у найближчій перспективі.

Тим часом заступник міністра економіки Ігор Дядюра повідомляє, що прямі одноразові втрати України від російського вторгнення вже сягнули 565 млрд доларів. Крім того, країна також недоотримала 54 млрд  доларів капітальних інвестицій.

На думку Ігоря Дядюри для того, щоб економіка України відновилася, знадобляться роки. Чиновник  підкреслив, що із загальної суми: 119 млрд доларів припадає на інфраструктуру,  91 млрд  доларів – на втрати цивільних об’єктів.

Крім того, зазначив Дядюра, втрати від війни мають довгостроковий вплив.  Так, за розрахунками Мінекономіки:  у 2022 році втрати ВВП України становитимуть не менше 112 млрд доларів,  а до 2030 року – орієнтовно 1,2 трлн доларів.

«Руйнуванням конкретних споруд деструктивний вплив війни не обмежується , – наголосив Дядюра. – Йдеться про недоотримання інвестицій, втрату робочих місць, блокування торгівлі».

Унаслідок російської агресії та активних бойових дій на території України зруйновано понад 23 тисячі кілометрів доріг. Попередні збитки становлять 874 млрд. гривень. Про це повідомив перший заступник голови Укравтодору Андрій Івка під час недавнього брифінгу.

«На 3 квітня зруйновано 23 тисячі кілометрів доріг по всій Україні та 273 штучні споруди. Це мости, шляхопроводи тощо. Загальна сума збитків, яку вже підрахували, - це 874 млрд гривень», - зазначив Івка . Найбільші руйнування зафіксовано на сході, півдні та частині території півночі України. Дорожню інфраструктуру найбільше руйнують ракетні обстріли з боку росії.

А ось як виглядають свіжі дані від Міністерства економіки України.

Через агресію росії український експорт знизився вдвічі, імпорт - більш, ніж утричі.

Особливо постраждав вивіз металів та сільськогосподарської продукції, в той же час обсяг експорту низки товарів з глибокою переробкою порівняно з довоєнним часом практично не змінився.

Обсяг експорту України в березні склав 5,97 млн тонн на суму 2,7 млрд доларів. Тоді як у лютому держава експортувала 13,1 млн тонн товарів вартістю 5,3 млрд доларів. Зараз головними статтями експорту є руди, кукурудза, феросплави та олія.

Істотно скоротився експорт металу. Зокрема, експорт плаского прокату впав майже у 10 разів - з 437 тисяч тонн у лютому до 47 тисяч тонн у березні. За деякими позиціями металургії експорт не здійснювався взагалі. Це пов’язано, в першу чергу, з фізичним руйнуванням металургійних об’єктів та зупинкою виробництва.

Протягом березня Україна експортувала 1,1 млн тонн кукурудзи, 309 тисяч тонн пшениці, 118 тисяч тонн соняшникової олії, 40 тисяч тонн соєвих бобів. Це в 4 рази менше, ніж у лютому.

Одночасно через російське вторгнення значних втрат зазнав імпорт  до України. Якщо в лютому держава імпортувала 5 млн тонн товарів на суму 5,9 млрд  доларів, то в березні – 1,6 млн тонн вартістю 1,8 млрд доларів США. Сьогодні найважливішими статтями імпорту до України є газ, нафта, нафтопродукти та вугілля.

В той же час по багатьох позиціях товарів з глибокою переробкою обсяг експорту лишився на рівні минулого місяця й навіть збільшився. Це, наприклад, кабельна продукція, експорт якої склав 111 млн доларів  проти 130 млн доларів в лютому  або листи облицювальні  з дерева - 32 млн доларів проти 26 млн у лютому.

«Ворог цілеспрямовано підриває економіку нашої держави шляхом блокування вітчизняного експорту. Традиційним шляхом вивозу експортних товарів були порти Чорного моря, які сьогодні заблоковані росією. До того ж окупанти атакують металургійні підприємства та сільськогосподарську інфраструктуру, щоб завадити відновленню наших можливостей у майбутньому. Все це загрожує не лише Україні, але усьому світові, адже наша держава була гарантом продовольчої безпеки в низці країн Африки та Близького Сходу. Уряд оперативно реагує на ці виклики. Збільшуємо пропускну здатність залізничного, автомобільного і річкового транспорту на західному кордоні України, залучаючи виробників, трейдерів, транспортні компанії. Залишків базових сільськогосподарських культур в Україні достатньо, аби забезпечувати експорт. Крім того, початок посівної кампанії вселяє стриманий оптимізм на майбутній врожай», - наголосила Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Менше з тим значна частина українців змушена заощаджувати на їжі

Те, що ситуація різко погіршилася, звісно ж, експерти одностайно пов’язують із вторгненням російських окупаційних військ.

Так, за оприлюдненими Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) даними, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, населення почало заощаджувати на всьому, зокрема й на їжі. Відмовляти собі у повноцінному харчуванні став кожен п’ятий українець.

За оцінками фахівців ВПП, мало не половина (45%) населення України занепокоєна скороченням пропозиції продуктів харчування.

 У країні, яка раніше вирощувала харчові продукти для 400 мільйонів людей по всьому світу, кожен п’ятий тепер змушений скорочувати обсяг і кількість їжі, — заявляють в ООН.

Там зазначили, що багато дорослих стали пропускати прийоми їжі, щоб нагодувати наявною їжею дітей.

Тим часом Всесвітня організація охорони здоров'я  (ВООЗ) б’є на сполох, повідомляючи, що в Україні , за попередніми даними, не працює майже половина існуючих аптек.

«За попередніми оцінками, майже 50% аптек в Україні зачинені, а багато медичних працівників або переміщені, або не можуть працювати», – йдеться у у нещодавно оприлюдненому повідомленні ВООЗ. Зайве, напевно, нагадувати, що асортимент у вітчизняних аптеках через відомі проблеми, пов’язані з постачанням та логістикою, тане на очах.

Але є й хороші новини. Кількість переміщених із зони активних бойових дій підприємств за держпрограмою евакуації сягнула 120-ти, з них 48 уже відновили роботу на новому місці, повідомив Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Евакуація підприємств із зони бойових дій на захід нашої держави успішно триває. 120 підприємств переміщено», – повідомив Гетманцев.

За його даними, станом на кінець березня отримано 1186 заявок за програмою евакуації, з яких 400 передано на транспортування.

Як раніше повідомляло Мінекономіки, програма переміщення українського виробництва стартувала в середині березня.

Насамкінець інформація від міністерства розвитку громад та територій. Міністр Олексій Чернишов повідомив, що  війська рф зруйнували близько 4500 будинків і майже 400 навчальних закладів в Україні.

На відновлення лише базової інфраструктури України, за словами міністра,  знадобляться десятки мільярдів доларів. Відновлення ж міст та агломерацій, хоч як це сумно чути, коштуватиме набагато більше.

Остаточний підрахунок інфраструктурного збитку можна буде зробити після припинення військових дій і розмінування територій.

Як бачимо, попри заяви росії, що метою її так званої «спецоперації» в Україні не є цивільні об’єкти, війська рф щоденно обстрілюють цивільні і промислові  зони, завдаючи значних руйнувань інфраструктурі.

Зараз, звісно ж, важко назвати суму завданих Україні через дії агресора збитків, оскільки обстріли не припиняються. Хочеться вірити, що за все ворог заплатить сповна після нашої неминучої Перемоги.