Про це інформує Олексій Чернишов - Міністр розвитку громад та територій України.

Разом з головою КОВА Олександром Павлюком та керівником гуманітарного напрямку Олексієм Кулебою відвідали Бородянку та Макарів.

Цифри, звіти або фото не можуть передати те, у що перетворилися ці населені пункти, в яких ми будували, відкривали та планували нові проекти. Внаслідок ведення бойових дій російськими окупаційними військами Бородянка та Макарів зазнали значних руйнувань.

Загарбники завдавали по Бородянці авіаудари та здійснювали обстріли градами. Там немає військових об’єктів, окупанти свідомо обстрілювали мирне населення.

Так, з 29 багатоповерхівок 8 зруйновано вщент, 21 будинок пошкоджено. А рятувальники ДСНС продовжують розбирати завали зруйнованих будинків та вже дістали тіла перших загиблих. Складно уявити, яке пекло пережили наші співгромадяни. А деякі з них, нажаль, не пережили…

За словами Міністра Олексія Чернишова, окупація залишила за собою величезний комплекс проблем, які сьогодні потрібно вирішувати в цих громадах. Фактично, життя громад потрібно починати з нуля. Визначили з колегами подальші плани початку відновлювальних робіт.

Сьогодні триває розмінування селищ. Енергетиками ведуться роботи з відновлення електропостачання, а поки що маємо забезпечити громаду генераторами. До кінця місяця заплановано виконати першу частину відновлювальних робіт - запуск усіх комунікацій, відновлення роботи деяких медичних закладів, базової місцевої інфраструктури та повного прибирання міста.

Днями Уряд прийняв важливу постанову, відповідно до якої держава забезпечить громади найнеобхіднішими будівельними матеріалами для виконання першочергових аварійно-ремонтних робіт будівель. Мова йде про скло для віконних та дверних блоків, OSB-плити, листи, бруси, дошки, тощо.

А вже від завтра (08.04.2022) Мінрегіон забезпечить початок проведення робіт по технічному обстеженню будівель та споруд для визначення характеру пошкоджень і з'ясування можливості їх відновлення.

Ми робитимемо все, щоб мешканці цих населених пунктів нарешті повернулися до нормального життя.

Все, що у наших силах!, – наголосив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов на своїй офіційній сторінці в мережі

«Голос України»