Генеральний прокурор України: «Кожну хвилину подій на Майдані ретельно розслідують»
На виконання доручення Президента України Генеральною прокуратурою України розпочато перевірку всіх обставин подій на Майдані Незалежності у м. Києві в ніч з 29 на 30 листопада 2013 року.
Про це, зокрема, йшлося на нараді під головуванням Генерального прокурора Віктора Пшонки та за участі міністра внутрішніх справ, Голови Служби безпеки, заступників Генерального прокурора і керівників окремих структурних підрозділів Генеральної прокуратури України.
За словами Віктора Пшонки, мирні акції не можуть мати такого завершення. Тому тих, хто і якою мірою винен у нічних подіях, буде обов’язково встановлено.
«Люди на Майдані перебували законно. Це їх конституційне право, і завдання правоохоронних органів полягало насамперед у тому, щоб забезпечити реалізацію цього права», — сказав він.
Генеральний прокурор України підкреслив, що кожна хвилина тих подій буде ретельно розслідувана.
«Якщо відбулися сутички, є постраждалі — значить, було порушено Закон. І в першу чергу я вимагаю розслідування правомірності застосування спецзасобів співробітниками правоохоронних органів та перевірки інформації міліції щодо провокаційних дій окремих груп людей, які перебували за спинами мирних громадян», — зазначив Віктор Пшонка.
Також Генеральний прокурор України повідомив, що слідчі дії розпочалися 30 листопада.
«Уже відкрито кримінальні провадження за фактами подій, які призвели до силового протистояння людей на Майдані у ніч з 29 на 30 листопада. Діям усіх учасників буде дано правову оцінку і буде встановлено всіх людей, які постраждали внаслідок сутичок», — сказав Віктор Пшонка.
Генеральний прокурор України зазначив, що вимагає об’єктивних результатів службових перевірок, які розпочались у МВС за дорученням Генеральної прокуратури України.
***
Обрано штаб національного спротиву
Учасники мітингу в Черкасах ухвалили резолюцію створити обласний штаб національного спротиву, скликати позачергове засідання сесії обласної ради і домогтися відставки голови ОДА Сергія Тулуба. Вирішено також сформувати колону автолюбителів для оперативного реагування на події. Зокрема, у разі силових дій проти київського Майдану, блокувати в’їзд до столиці з боку Борисполя. Крім того, протестувальники зажадали від начальника обласного УМВС відкликати з Києва черкаський підрозділ «Беркута». У разі невиконання цієї вимоги — під стінами управління міліції буде проведено народне віче.
Лідія ТИТАРЕНКО.
Черкаси.