Харків. Напередодні сесії Харківської облради нечисленні опозиційні депутати роздавали інтерв’ю про те, що «сесію скликають, швидше за все, для того, щоб провести рішення про необхідність запровадження надзвичайного стану в Україні й прийняття відповідного звернення до Президента країни». Відтак так званий Харківський обласний штаб національного опору закликав харків’ян виявити свою активність і вийти під стіни обласної ради.

На пікет вийшли декілька десятків осіб, загалом самі депутати й активісти цих партій. А на сесії облради виступаючі висловлювали стурбованість подіями в країні й говорили про необхідність якнайшвидшої стабілізації в політичному, суспільному й економічному житті. «У Харкові нині робоча обстановка, люди вийшли на роботу й адекватно оцінюють, що відбувається в країні. Для тих, хто не розуміє, ми збираємо сесії й ведемо роз’яснювальну роботу. І ніхто не збирається обговорювати запровадження надзвичайного стану, про який ходять необґрунтовані чутки», — підкреслив один з ораторів.

— Ми не допустимо, щоб у Харкові порушувалася робота державних установ, комунальних підприємств, щоб люди не могли доїхати на роботу, — підкреслив голова облради Сергій Чернов.

— У цьому залі відбувається подія, яка дуже важлива для нашого суспільства. Люди повинні одержати чіткий сигнал від тих, хто взяв на себе відповідальність за все, що відбувається в нашому регіоні, що в Україні є не тільки Київ, в Україні є не тільки західні області. В Україні є такі регіони, як Харківська, Донецька, Дніпропетровська, Луганська області, Крим, де жалюгідні спроби розхитати ситуацію повністю провалюються. Якщо ми сьогодні не зупинимо процес ескалації протистояння в нашому суспільстві, якщо сьогодні ті деструктивні сили, які ведуть наше суспільство своїми закликами до громадянської війни, до протистояння в нашому суспільстві, ми, на жаль, одержимо розкол нашої держави рівно по Дніпру. Чи вправі ми допустити це? Я вважаю, що ні. Я вважаю, що в суспільстві не вичерпано всі можливості для спокійного діалогу й для того, щоб відокремити тих, хто знімає для себе вершки з того, що відбувається сьогодні в Києві, і тих, кого втягнено в це протистояння, і хто приходить на площі винятково для участі в мирних акціях, — сказав у своєму виступі голова облдержадміністрації Михайло Добкін.

Директори харківських підприємств звернулися до керівництва силових органів із проханням залучати заводські робочі дружини з метою збереження громадського порядку в регіоні.

Микола КОСИЙ.

***

Полтава. Позачергова сесія Полтавської обласної ради ухвалила заяву про суспільно-політичну ситуацію в Україні. В ній ідеться про неприпустимість «розпалювання громадянського протистояння» та жорстокості «проти мирних громадян». На думку більшості депутатів, «усі обставини прикрих подій, що відбулися в Києві, мають бути ретельно розслідувані», а винні — покарані. При цьому в державі «повинен працювати закон і порядок», зберігатися національна єдність, консолідація та порозуміння. Проект такої ухвали підготували до розгляду на пленарному засіданні сесії керівники та працівники апарату представницького органу.

Водночас на позачерговій сесії Полтавської міської ради депутати не змогли ухвалити жодної заяви стосовно суспільно-політичної ситуації в Україні. Адже ні заклики до відставки керівників держави з боку депутатів від опозиційних сил, ні запропонований керівництвом міста текст «примирювальної» ухвали не набрали достатньої для прийняття будь-якого рішення кількості голосів.

Василь НЕЇЖМАК.

***

Херсон. Відмовилася засудити побиття студентів «Беркутом» на Євромайдані у Києві Херсонська обласна рада. Зібравшись на позачергову сесію для обговорення соціально-політичної ситуації в державі, депутатська більшість, представлена членами Партії регіонів, відхилила пропозицію своїх колег від «Батьківщини» про засудження дій міліції, і прийняла ухильну заяву. «Ініціатори масових акцій мають усвідомлювати рівень своєї відповідальності та наслідки, до яких призведе розділення людей на «своїх» і «чужих». Збій роботи уряду, навіть на кілька годин, може призвести до повного колапсу в економічній, фінансовій та банківській сфері», — йдеться в заяві. Криваву розправу із протестуючими голова Херсонської облради Віктор Пелих назвав «дрібним для держави питанням», після чого фракція ВО «Батьківщина» на знак протесту покинула зал пленарних засідань, відмовившись брати участь у подальшій роботі сесії.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

***

Крим. На позачерговому пленарному засіданні сесія Верховної Ради Криму прийняла звернення до Президента України Віктора Януковича. Депутати закликали главу держави вжити всіх доступних заходів для відновлення громадського порядку, аж до введення надзвичайного стану.

«Верховна Рада Автономної Республіки Крим, опираючись на волю кримчан, котрі обрали її, керуючись турботою про збереження стабільності й правопорядку в Криму й у всій Україні, закликає Вас, Вікторе Федоровичу, виконати свій конституційний обов’язок і зупинити розгул беззаконня й анархії, що захлиснув столицю країни. Ніхто не має права безкарно порушувати громадський порядок, здійснювати агресивні дії стосовно представників правоохоронних органів, захоплювати адміністративні будинки. Якщо такі дії оперативно й жорстко не будуть припинені, Україна порине в хаос, життя й безпека наших громадян опиняться під реальною загрозою. Ми не маємо права допустити цього!» —  йдеться у зверненні.

Напередодні президія Верховної Ради Криму прийняла звернення до кримчанам, у якому закликала мешканців автономії не піддаватися на провокації політичних авантюристів.

Сергій ВИННИК.

***

Черкаси. Учора відбулася позачергова сесія Черкаської обласної ради, на якій депутати прийняли звернення до Президента України та виборців, закликаючи тримати курс на євроінтеграцію. Депутати запропонували главі держави провести всеукраїнський круглий стіл представників усіх політичних партій, громадських об’єднань з метою налагодження постійного конструктивного діалогу навколо питань євроінтеграції України.

Лідія ТИТАРЕНКО.

*** 

Донецьк. Узяти ситуацію під контроль і повернути конституційний лад у країні зажадали від Президента і уряду депутати Донецької обласної ради. На позачерговій сесії, скликаній з ініціативи фракції Партії регіонів, депутати прийняли звернення, де, зокрема, зазначено: «Сумно, що вся риторика політичних сил, які виступають за європейські і демократичні цінності, на практиці звелася до блокування державних установ, порушення закону і права. Їх вимоги про відставку уряду і Президента не мають нічого спільного з Конституцією України і волевиявленням мешканців України, які виявили і виявляють довіру всенародно обраному Президенту Віктору Януковичу».

Депутати засудили застосування сили проти мирних демонстрантів у Києві: «Безумовно, такі дії повинні отримати найсуворішу оцінку, а винні — понести покарання». Обласна рада закликала всі сторони конфлікту до діалогу. «Під якими би кольорами не стояли політики, всіх нас об’єднує прагнення до європейських цінностей і європейської інтеграції. Ми повинні відкинути всі розбіжності і перейти до щоденної кропіткої роботи на благо країни», — йдеться у зверненні.

У своїх виступах депутати наголошували на необхідності посилити роз’яснювальну роботу серед виборців щодо перспективи євроінтеграції України та необхідності захисту національного виробника. «Потрібен час подумати і вирішити. І вирішувати повинен весь український народ, а не майдан», — сказав про європейські перспективи голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький.

Ліна КУЩ.