Проте священик Валерій Кравчук не підтримав духовних прагнень більшості своїх, а тепер вже колишніх прихожан. Про це йдеться в сюжеті «12-го телеканалу». 

«Ми є українці, і в нас повинна бути своя церква. Чому ми маємо ходити в церкву ворога-агресора і молитися в церкві ворога-агресора», – переконана прихожанка Наталія Калькова.

З 237 людей, які прийшли на парафіяльні збори, 188 проголосували за перехід до Православної Церкви України. Це питання, розповідають миряни, порушували ще у 2019-у, але тоді пішли на поступки священику. Цього разу російська агресія змусила бути рішучішими. 

«У священика був вибір, проте він відмовився підтримати вибір вірян. Ми говорили йому, що або ви з нами, або ми просто без вас, тому що ми йдемо з усім українським народом, особливо у такий важкий час для України. Ми радіємо, що прийняли таке важливе рішення. Ми не зупинимося», – налаштований рішуче депутат Колківської громади від ВО "Свобода" Микола Давидюк.

«Місцевий священик Валерій Кравчук не захотів разом із парафією вступати до ПЦУ. Спершу тягнув час та казав, що подумає. Зрештою, сказав, що він дорослий і знає, що робить. І що він іде у вільне плавання. Він поділив свій приход на людей вгодних і невгодних», – розповів прихожанин Василь Кратюк.

Про священика люди відгукуються по-різному. Одні кажуть, що був добрим, адже допомагав українським захисникам. Але забажав лишитися при Московському патріархаті. Люди вважають, що на нього тиснула верхівка Волинської єпархії УПЦ Московського патріархату.

«Тому що в розмові з нами він говорить одне, минає день – говорить протилежне», – вважає Микола Давидюк.

Люди у селі поділилися на два табори. Правда, тих, хто на зборах агітував за «рускій мір», у рази менше. Не обійшлося тут, як вважають прихожани, і без впливу священика.

На думку керуючого Волинською єпархією ПЦУ митрополита  Михаїла, займатися колабораціонізмом священників МП змушує кілька фактів: це певні родинні стосунки та фінансове заохочення.

«Сказати, що це глибока віра, переконання, – то треба бути зовсім сьогодні тупим. Коли бачиш, що Росія напала на твою країну – і захищати Росію? Ну то хто ти? Ти або негідник, або тупий», – переконаний митрополит Михаїл.

Гораймівці кажуть, війна показала, хто друг, а хто ворог, тому дуже розчарувалися і в своєму священику, і в усій верхівці духовенства УПЦ МП. Не вірять уже й закликам московських отців організувати патріарху кирилу трибунал.

«Скоріше вас засудять, ніж ви засудите свого патріарха. Для Кіріла оце, відверто кажучи, цявкання нічого не значить, тому що вони це тільки роблять для показу, а реально ні митрополит Онуфрій, ні жоден єпископ не засуджує діянь самого Кіріла. І взагалі Кіріло своїми діями показує, що він не християнин, тому що справжній християнин, навіть рядовий, не може закликати до вбивства людини людиною», – розмірковує Микола Давидюк.

Парафія Свято-Покровського храму села Гораймівка пройшла перший етап зміни конфесії. Попереду юридичне її оформлення. 

Фото ТВ «12 канал».