Якщо в перші дні вторгнення вони демонстративно не зачіпали української символіки та намагалися налагодити «співпрацю» з органами місцевого самоврядування, аби заручитися їх підтримкою для створення «Херсонської народної республіки», то тепер уже зрозуміли, що хитрий хід не вдався. Тому перейшли до відвертого терору, залякувань і демонстрації сили. 

В окуповані населені пункти вводять військові підрозділи, які патрулюють вулиці. У містах Олешки та Скадовськ окупанти зняли українські прапори з будівель міськрад, і почепили на них свої триколори. Мабуть, розраховували, що муніципальні службовці прийдуть до своїх кабінетів під прапор РФ, і тим самим покажуть, що визнали «нову владу». Але знову прорахувалися, бо вийшло із точністю до навпаки – люди просто не прийшли на робочі місця, і виконують посадові обов’язки дистанційно. Втім, як і міські голови Олешок Євген Рищук та Скадовська Олександр Яковлєв: після викрадення окупантами, «виховних співбесід» з ними та звільнення з застінків обидва негайно покинули Херсонщину. І відтепер координують діяльність комунальних служб та інших підрозділів за допомогою сучасних засобів звязку, доки це можливо. 

Що прикметно, у жодному місті краю жоден очільник громади на сьогодні не погодився перейти на бік ворога. Хоча дехто пережив не тільки затримання й погрози, а ще й побиття, тортури. Зокрема, міський голова Таврійська Микола Різак після такого «спілкування з асвабадітєлямі» подав заяву про відставку через різке погіршення стану здоров’я. Ще до нього достроково склав повноваження і міський голова курортного Генічеська Олександр Тулупов разом зі своїми заступниками. 

На заміну демократично обраним головам чужинці призначають «гауляйтерів», та місцеві жителі з ними не хочуть мати справу. Тож зрадники просто імітують бурхливу діяльність під охороною озброєних до зубів окупантів. Як це, приміром, робить «гауляйтер» Каховки Павло Філіпчук – для захисту «великого начальника» росіяни виставили у будівлі міськради та біля неї кілька постів не тільки з автоматами, а навіть із кулеметами. Мабуть, не хочуть втратити відданого посіпаку: адже «вдячні» земляки його вже раз відлупцювали.

Херсонська область.