Зараз кожне збережене та кожне додаткове робоче місце – це допомога захисту держави у війні.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з українськими журналістами 16 квітня. За словами українського гаранта, продовження війни виснажуватиме економіку країни, але наша держава має кілька джерел фінансової підтримки.

Ситуація з економікою України покращуватиметься. Насамперед завдяки підтримці партнерів.

За словами глави держави, перший місяць російської війни коштував Україні 7 мільярдів доларів. При цьому, що довше триватимуть військові дії, то більший тиск це чинитиме на економіку нашої країни.

Ще одним фактором, крім підтримки партнерів, який матиме позитивний вплив на економіку України, стане повернення людей, котрі раніше виїхали з країни, і які активно включатимуться в роботу.

 "Я вважаю, що люди будуть повертатися і працюватимуть. І економічно ситуація буде кращою", - сказав Зеленський.

Він зазначив, що великі фінансові витрати на початку повномасштабного вторгнення росії були викликані необхідністю швидко забезпечити Україну всім необхідним.

"Було завдання: якщо обвал міста, там все повинно вже бути", - сказав Зеленський. Через це, за його словами, митниця і податкова "нормально не працювали".

"Перший місяць, мінус 7 млрд євро, це складна історія, пов'язана з тим, що нам потрібен був повний імпорт, вся гуманітарка. Ми не звертали увагу, як це доставляється. Які черги на митницях тощо – нас це не цікавило.

Нас цікавило дуже швидке наповнення харчовими продуктами та медзасобами всіх міст, які завтра можуть бути окуповані", - зазначив Зеленський.

За словами Президента, продовження війни виснажуватиме економіку України. Однак держава має кілька джерел фінансової підтримки. Йдеться про МВФ, різні програми допомоги, гранти.

В унісон словам гаранта прозвучав і прогноз міністра фінансів Сергія Марченка. Урядник заявив, що російсько-українська війна може обійтися нашій країні втратою до 50% валового внутрішнього продукту (ВВП).

За словами Марченка, ситуація в українській економіці залежатиме від подальших сценаріїв.

«Від 30 до 50% може бути втрата ВВП, але все ж таки поки що рано такі оцінки робити. Все залежить від перебігу війни і як це впливатиме на економічну активність бізнесу та громадян», - сказав міністр.

Глава Мінфіну зазначив, що варто дотримуватись оптимістичного сценарію розвитку подій.

«Якщо бізнес зможе швидко адаптуватися, якщо війна завершиться швидко перемогою – це один сценарій, якщо це триватиме – це інший сценарій. Тому бажано, зазвичай, у цих оцінках виходити з оптимістичного сценарію», — резюмував Марченко.

А що може бути більш оптимістичне, ніж недавня заява директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крісталіни Георгієвої, що «для відновлення України є дуже важливим надання постійної економічної підтримки з боку партнерів України».

 «Постійна економічна підтримка з боку партнерів України є важливою для закладення основ для відновлення сучасної конкурентоспроможності України», - написала вона у Twitter.

Понад те, з усього виходить, що МВФ в особі директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крісталіни Георгієвої перейнявся не лише питаннями поточної допомоги нашій державі, а й забезпеченню фінансової стійкості України й підготовкою до відбудови після війни.

От вже ж, справді, війна показує, хто справжні друзі, а хто – так собі!

Нагадаємо. Раніше Георгієва заявила, що МВФ збільшив екстрене фінансування допомоги Україні, запустив спеціальний рахунок для подальшого фінансування та разом із міжнародними партнерами готується до масштабних зусиль з відновлення країни.

І насамкінець. Не менш надихаюче звучить заява глави держави, опублікована у Facebook Офісу Президента про те, що «українським бізнесменам слід залучати до роботи на своїх підприємствах вимушених переселенців, які залишили своє житло через вторгнення росії».

«Закликаю роботодавців, хоч як це важко, намагатися залучати переселенців до роботи. Зараз кожне збережене та кожне додаткове робоче місце – це допомога захисту держави у війні», – сказав він.

Кабінет Міністрів України тим часом надав додатково майже 1,3 млрд грн для Фонду соціального страхування на виплату допомоги з безробіття, повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Уряд продовжує стимулювати відновлення ділової активності та зайнятості. Додатково виділяємо майже 1,3 млрд грн із резервного фонду для Фонду соцстрахування, щоб забезпечити виплати допомоги з безробіття", - сказав Шмигаль у своєму зверненні у п'ятницю ввечері.

Зокрема, Міністерству економіки виділено 1 259 200 тис. грн для забезпечення своєчасної виплати допомоги з безробіття та матеріальної підтримки безробітних в умовах військового стану.

Переможемо!