На батьківщині В’ячеслава (Вацлава) Казимировича Липинського в селі Затурці Володимир-Волинського району 17 квітня урочисто відзначили 140-річчя з дня народження видатного українця польського походження, творця і теоретика будівництва української держави. У заході, який відбувся біля пам’ятника В’ячеславу Липинському на колишньому католицькому кладовищі, взяли участь народні депутати України Ірина Констанкевич, В’ячеслав Рубльов, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, науковці Волинського національного університету імені Лесі Українки, краєзнавці, представники громадськості, жителі села Затурці.

Оскільки відзначення ювілею співпало з першим днем римо-католицької Пасхи, то настоятель місцевого костелу Пресвятої Трійці ксьондз Олександр відправив біля пам’ятника В’ячеславу Липинському, який був за віросповіданням католиком, святкову літургію, пом’янув його словом молитви.

Після про богослужіння і покладання квітів народні депутати Ірина Констанкевич, В’ячеслав Рубльов, голова обласної ради Григорій Недопад та інші промовці  відзначили велич особистості В’ячеслава Липинського і його роль у творенні незалежної держави Україна. Адже він був не лише видатним політичним діячем часів української революції, але й відомим істориком, соціологом, публіцистом, теоретиком українського консерватизму, одним із організаторів Української демократично-хліборобської партії та «Українського союзу хліборобів-державників». За Гетьманату В’ячеслав Липинський посол України в Австрії. Вважав, що принципи етики та людської солідарності є універсальними для всіх людей у світі, незалежно від їхньої національності, мови чи релігії. Був великим прихильником творчого націоналізму як патріотизму, в американському стилі, і противником агресивного націоналізму, зокрема шовінізму. 

Помер великий патріот України 14 червня 1931 року в Австрії. Поховали В'ячеслава Липинського 2 липня 1931 року на католицькому кладовищі у його рідному селі Затурці, що на Волині. За радянської влади усі могили на кладовищі, разом із могилою В'ячеслава Липинського, були втрамбовані в землю колгоспною технікою. У перші роки незалежності місцеві жителі розчистили кладовище й встановили пам'ятник на символічній могилі В'ячеслава Липинського. 

В 2011 році завдяки підтримці тодішнього голови облдержадміністрації, на жаль вже покійного, Бориса Клімчука, родинне обійстя Липинських, було відреставроване, у ньому відкрили меморіальний музей В’ячеслава Липинського.

Учасники ювілейного заходу цієї неділі мали змогу відвідати цей музей, оглянути його експозицію. На жаль, війна не дозволила відзначити 140-у річницю від дня народження В’ячеславва Липинського на такому високому рівні, як планувалося, провести певні реставраційні роботи в музеї, впорядкувати парк біля нього, провести наукову конференцію. Але головне – пам’ять про нашого великого земляка жива, його державотворча діяльність не забута і має свої послідовників у нашій незалежній Україні. 

Фото автора.