Вони користуються, зокрема, палким бажанням родин українських патріотів, викрадених російськими загарбниками та колабораціоністами, визволити їх з неволі.

Схема приблизно така: дружині, батькові чи матері такої людини, представляється вигаданим прізвищем, і розповідає: мовляв, також був у полоні, і в застінках бачився із вашим страждальцем. Мене рідні викупили, і ваш чоловік (син) просив внести за нього гроші. Далі – відома пісенька: переведіть солідну суму на певний картковий рахунок, або ж віддайте готівку у валюті кур’єру-посереднику, і вже завтра-післязавтра бранець Кремля буде вдома. Близькі у сподіванні на милість долі гроші перераховують. Однак потім телефонний номер виявляється недоступним, а переказ махінатором привласнюється. Злочинці почуваються безкарними: в поліцію на них заявити не можна, бо в зоні окупації вона відсутня, як така. А скаржитися окупантам, котрі самі схильні до скоєння тяжких злочинів – марна справа. 

Зазначимо, що описана схема – далеко не нова. Після 2014 року так само «викуповували з полону» учасників АТО-ООС, волонтерів та активістів, котрих утримували проросійські найманці з ЛНР/ДНР.

Ще більш популярний спосіб видурити останні заощадження херсонців – оголошення в соціальних мережах із пропозицією на власному транспорті вивезти місцевих на безпечну територію, підконтрольну Україні. Охочих покинути місто з кожним днем дедалі більше, тож за об’явами у соціальних мережах звернень вистачає. Часом не в змозі відрізнити шахрая від добросовісного перевізника, котрий з ризиком для власного життя справді готовий виконати цю роботу, пасажири вступають із злочинцем у перемовини, і чують пропозицію оплатити «послуги» авансом на картку. Потім, зазвичай, зникають і гроші, й автор оголошення.

Принагідно слід зазначити, що деякі приватні перевізники й справді зголошуються виконувати нерегулярні рейси за маршрутом Херсон-Миколаїв та Херсон-Одеса із перетином численних блокпостів російських військ. Однак найдешевший автобусний квиток на Одесу нині коштує 2,5 тисячі гривень, і запис на такі рейси – за три-чотири дні наперед, причому без гарантії, що він відбудеться. Окремі таксисти також готові на такі поїздки, однак ціни не кожному по кишені. Незалежно від кількості пасажирів у легковику, виїзд до Миколаєва коштує нині чотириста доларів, до Одеси – тисячу «зелених». У ціну ж бо включаються витрати на поїздку в обидва кінці, а ще, звичайно, ризик для перевізника. Адже небезпека потрапити під обстріл чи втратити машину, «віджату» орками, у таких поїздках присутня завжди.

Тож, аби вберегтися від потрапляння на гачок афериста, у таких випадках треба обирати власника машини за рекомендаціями знайомих, кому той реально допоміг із виїздом. Й оплачувати послугу вже в кінцевій точці маршруту.

Херсон.