Через військове вторгнення росії в Україну страждає сільське господарство, яке, за даними Держстату, спільно з секторами лісового господарства та рибництва торік становили 10,6% ВВП. Про це італійському інтернет-виданню Аdnkronos розповів міністр агрополітики Микола Сольський (на знімку), передає прес-служба міністерства.

«Відсоток втрат сьогодні дуже високий, і його важко підрахувати. Війна все ще триває, і збитки, на жаль, щодня зростають. Наразі ми оцінюємо, що посіви скоротяться на 20--30% порівняно з минулим роком. Перешкоди, спричинені військовими діями, можуть призвести до зниження якості посівів та врожайності з гектара. За попередніми даними, майже 20--30% площі орних земель можуть залишитися не засіяними. Точна цифра буде відома наприкінці травня, коли посівна кампанія завершиться», -- повідомив міністр.

Микола Сольський зауважив, що багато фермерів фактично змінюють структуру посівів. Наприклад, ті, хто сіяв торік кукурудзу, нині надають перевагу соняшнику. У результаті урожай кукурудзи дещо зменшиться. Водночас зростають площі під соєю, ріпаком, ячменем і пшеницею.

«За попередніми даними, падіння виробництва загалом коливається від 40 до 70% залежно від продукту та ситуації в кожному регіоні», -- додав Микола Сольський.

Щодо експорту, то цьогоріч Україна мала реалізувати 20 млн тонн пшениці врожаю-2021 на світові ринки, але зробити це складно, оскільки морські порти заблоковані. Раніше за місяць експортували й понад 5 млн тонн зернових, у березні -- 1,4 млн тонн, зокрема 200 тис. тонн продовольчої пшениці.

«Найближчим часом зберігається складність експорту, що, вочевидь, також позначиться на країнах, в які мало бути спрямовано зерно», -- додав міністр.

Микола Сольський зауважив на істотній підтримці у цьому плані від Європейського Союзу.

«Основною допомогою є перегляд експортних квот і їх максимальне скорочення -- це найважливіша підтримка, яку український аграрний бізнес очікує від країн ЄС. Крім того, ми звернулися з проханням спростити умови транзиту, щоб мати можливість використовувати порти в Балтійському морі та румунські порти в Чорному морі», – зазначив очільник Мінагрополітики.

«Війна в Україні порушила ринковий баланс, тому треба бути готовими до того, що ціни на продовольство зростатимуть, -- резюмував міністр. -- Це триватиме, поки знову не відновиться нормальний баланс попиту і пропозиції. Сьогодні пропозиція на світових ринках зерна значно впала. І не виключено, що високі ціни на зернові зберігатимуться ще три–п’ять років».

Фото з сайту Мінагрополітики.