Отець Дмитро Романків у Городенці як удома.

Це Городенківський декан УГКЦ та парох Церкви Успіння Пресвятої Богородиці отець-мітрат Ігор Левицький і митрофорний протоієрей парафії Покрови Пресвятої Богородиці із міста Сватове на Луганщині о. Дмитро Романків. 

Городенківська церква близька о. Дмитру тим, що він відвідував цей храм із дитинства. А саме завдяки своєму духовному наставникові о. Ігорю став на шлях служіння Богові. Час від часу відвідує рідне місто. Тут нині безпечніше.

«Громада нашої церкви у Сватовому заблокувала двері храму, нині там служіння не проводиться, – розповів о. Дмитро Романків. – Місто було окуповане 8 березня, і до 9 квітня я прожив під окупацією. Почалися переслідування усіх проукраїнських громадян. У нашому храмі російські солдати все перерили, шукали патріотичну літературу. В місті вивісили свої триколори, нишпорили в хатах, у погребах, на горищах».

Отець Дмитро із дружиною та дітьми тоді перебрався до Городенки, звідки він родом. Із приміського села Котиківка – його дружина Надія. Священник співслужить у греко-католицьких храмах та православних. Воскресіння Христове зустрів у селі Далешеве сусідньої з Городенківською Чернелицької територіальної громади, де в церкві Святих Безсрібреників Косми та Даміяна настоятелем є митрофорний протоієрей та Городеківський декан ПЦУ-УАПЦ о. Тарас Іванюк.

Церква Покрови Пресвятої Богородиці у Сватовому збудована під керівництвом о. Дмитра. Допомагали й городенківці. У місті він із 1999 року, куди був призначений із благословення архієпископа Харківської та Полтавської єпархії УАПЦ Ігоря (Ісіченка). В 2019 році парафіяни вирішили перейти під опіку Православної Церкви України, у клір Харківсько-Богодухівської єпархії ПЦУ.

За інформацією сайту pokrova.ucoz.com, від початку російської агресії на сході країни 2014-го о. Дмитро Романків невпинно опікувався оборонцями суверенітету України, організовував збір допомоги для армії, дбав про забезпечення духовних потреб наших воїнів. 


Отець Ігор Левицький здійснює чин освячення паски. 

«Незважаючи на небезпеку окупації Сватівського району, він завжди лишався вірним своєму пастирському покликанню, надихав свою паству й усіх мешканців Луганщини бути вірними Батьківщині, непохитними в її захисті. За особисту мужність і гідне служіння Церкві й Божому людові о. Дмитро нагороджений наперсним хрестом і піднесений у сан протоієрея, – ідеться в інформації. – Неподалік від Покровської церкви, під Сватовим, у 2014-му було зупинено наступ російських агресорів. Мине час – і на пам’ять про це чудо там, де нині стоїть блок-пост, зведеться монумент на вшанування цієї події. І даниною справедливості буде, коли поряд із українським воїном на монументі стоятиме скромна постать священика, схожого на о. Дмитра Романківа. Протоієрей вважає, що війна закінчиться тоді, коли весь світ зрозуміє, що московія — це терористична країна, яка весь час свого існування воює із сусідами за чужі землі. На думку Дмитра Романківа, всім українцям потрібно повернутися до Господа і жити для Нього, сім’ї та держави. І тоді Україна обов’язково переможе, бо з нами правда і Бог».
Станом на 24 квітня 2022 року задокументовано пошкодження 13 релігійних споруд Луганщини, хоч більшість із них проросійські.

Івано-Франківська область.

Фото автора.