Про це інформує Національний банк України і ділиться загальним оглядом візиту.

Під час Весняних зборів керівники Національного банку взяли участь у низці заходів та зустрічей із високопосадовцями МВФ, Світового банку, Міністерства фінансів США та Ради директорів Експортно-імпортного банку США. Серед ключових питань, на яких була зосереджена увага учасників цьогорічних Зборів, такі:

поточна економічна ситуація та стан фінансового сектору України;

наслідки російської військової агресії проти України для світової економіки та для регіону Центральної, Східної та Південно-Східної Європи зокрема;

надання фінансової допомоги Україні від міжнародних партнерів для збереження макрофінансової стабільності нашої держави;

пошук джерел додаткової допомоги для післявоєнного відновлення України;

перспективи подальшої співпраці України з МВФ та Світовим банком;

посилення санкційного тиску та продовження відсторонення рф від світової фінансової системи з боку міжнародної спільноти тощо.

Кирило Шевченко виступив з промовою на зустрічі регіональної групи держав – членів МВФ та Світового банку, до складу якої входить Україна. Цього року тема зустрічі – "Вплив російського вторгнення в Україну на країни регіону".

"Спустошливе вторгнення росії в Україну вже впливає на глобальну економіку. Кожен день війни посилює масштаби впливу, зростають збитки для української та світової економіки та майбутні витрати на їх відновлення", – наголосив Голова Національного банку.

Кирило Шевченко також підкреслив, що російська військова агресія вимагає від учасників міжнародної спільноти безпрецедентних і одностайних політичних рішень, адже під ударом перебуває не тільки Україна, а й увесь світ.

Сергій Ніколайчук на зустрічі, присвяченій обговоренню перспектив економічного розвитку регіону Центральної, Східної та Південно-східної Європи, звернув увагу присутніх на те, що допомога міжнародних партнерів є вкрай важливою та допоможе зберегти макрофінансову стабільність, закласти основу для відновлення української економіки після втрат, спричинених війною.

Загалом міжнародні партнери відзначили успіх заходів, які здійснив Національний банк для підтримки економіки та збереження фінансової стабільності в Україні в умовах воєнного стану, та висловили готовність і надалі допомагати нашій державі.

У межах візиту також відбулися двосторонні зустрічі керівництва Національного банку України з очільниками Європейського центрального банку, центробанків Австрії, Швеції, Нідерландів, Бельгії та Литви, а також із міністрами фінансів Австрії та Литви.

Знаковою подією для Національного банку стало запрошення від Президента ЄЦБ Крістін Лагард для Голови Національного банку України приєднатися до засідання Загальної Ради ЄЦБ, до якої входять Президент ЄЦБ, Віце-президент ЄЦБ та голови національних центральних банків 27 держав-членів ЄС (це  представники 19 країн  Єврозони та 8 країн, що не входять до Єврозони).

"Це важливий крок для зближення нашої країни з Європейським Союзом, оскільки ми будемо мати можливість за допомогою цієї платформи долучатися до діалогу з ЄЦБ та європейською системою центральних банків", – прокоментував Кирило Шевченко.

Більше деталей у попередніх новинних дайджестах із Вашингтону: перша частина та продовження.

«Голос України»