Письменник Мирослав Дочинець презентував новий роман «Світован. Штудії під небесним шатром».
Це — розповідь про мандри в горах молодого журналіста з мудрецем Світованом, Андрієм Вороном, якого вже встигли назвати українським Сократом, навіть новітнім Сковородою.
«Він жив, як дихав, власним життям явив спроможність бути вільним у світі, який ловить і поневолює людину. Для сучасної, заблуканої серед штучних міражів людини світло його досвіду постає опорою для порятунку. Між рядками щирого письма живе гордий дух, нурт живої природи, правда первісної оселі», — написано у передмові.
За словами автора, книжка — це не рядки. Це тональність, енергетика: «Це метафізичного плану речі, те, що між рядками. Моя книжка — про головне і навіть про те, що йде попереду головного. Про речі глибинного плану, про речі, які ми самі намагаємося зрозуміти. Це книжка про потребу любові, про служіння, про потребу самоідентифікації, про нас як частину великої природи, яка втрачає нас, а ми — її. Книжка про життя і про смерть, причому смерть не як трагедію, а як одну з найцікавіших загадок життя. Книжка про любов. Я не тримаюся тем, сюжетів, ідей, як нас вчили у студентські чи шкільні роки. Книжка набагато глибша, загадковіша річ, щоб її розчленувати на теоретичні речі».
У романі зображена історія молодого журналіста на зламі епох: відходу комуністичної імперії і нового часу. Із мудрим старцем журналіст опиняється у гірській глибинці, вони разом збирають трави у Карпатах. Книжка — це їхня мандрівка, пригоди, бесіди, перебування у первозданному світі природи. Так для героя настає не тільки ідеологічний перелом, а й перелом на метафізичному рівні, перехід у новий світ.
Попередній роман про Андрія Ворона вийшов загальним тиражем майже 350 тисяч примірників (це окрім піратських копій, особливо поширених у Луцьку, Львові, Вінниці). Презентована книжка — третя з циклу про мудрого старця, яка замикає історію про нього. Автор писав її дев’ять місяців. Мирослав Дочинець каже, що найменше дбав про документалізм твору, головне тут — образний світ. Але журналіст написаний з самого автора.
На «Світована» вже надходять замовлення на схід і південь України. До слова, у Криму книжок Дочинця продається уп’ятеро більше, ніж на Закарпатті, далі йдуть Львів, Київ, Волинь, Полтава, Житомир.
У Лондоні, розповідає автор, в одному з інститутів інсценізували «Вічника». А українсько-британсько-канадська корпорація планує твір екранізувати, до промоції збираються долучити ВВС. Бюджет фільму — до трьох мільйонів американських доларів. Сценарій писатимуть четверо авторів з різних країн. Зйомки триватимуть півтора-два роки.
Ужгород.
Фото Габріелли Руденко.