Ольгу Кобилянську називають однією з перших феміністок нашої літератури. Щоб переконатися, що це справді так, варто прочитати її повісті «Людина» та «Царівна». Не випадково лауреатами цьогорічної міжнародної премії імені Ольги Кобилянської стали люди, чия діяльність так чи інакше пов’язана і з письменницею, і з гендерною проблематикою в різних галузях мистецтва та громадської діяльності.
Цю премію засновано 2006-го в Чернівцях. Номінацій чотири: літературний, художній, публіцистичний, науковий твір. Обов’язкова умова — ці роботи повинні бути створені впродовж року. Премію вручають в кінці листопада, в день народження письменниці. 2013-го лауреатів, як завжди, четверо. Це буковинська художниця Марина Рибачук, а також Василь Довгий, автор кіносценарію та п’єси за повістю «Царівна». А ще — філолог Надія Черкес та Марнюс Урсачук, мер румунського міста Гура-Гомурулуй.
— Лауреатами премії стають люди, які працюють над темою становища жінки у суспільстві. Це надзвичайно актуально, оскільки представниці слабкої статі в українському суспільстві не поціновані і не визнані належним чином. А Ольга Кобилянська вважала, що «жінка і природа — начало всіх начал», і ця тема невичерпна, — сказала організатор заходу Віра Китайгородська.