У сонячному місті Бердянську живе художник Сергій Семендяєв, який створює дивовижні пастельні історії — іронічні малюнки з життя маленьких чоловічків. Малює він їх, вправно змішуючи дві палітри: трагічну та комічну. Як наслідок, на акварельних аркушах буття з’являється його величність Гумор. Так народжується карикатура.

А спочатку, у далекому 1981 році, був Український поліграфічний інститут ім. Івана Федорова у Львові, здобуття спеціальності «художник книги». Дипломна робота: оформлення книги Януша Корчака «Король Матіуш Перший» у вигляді коміксу. Далі: станкова та книжкова графіка, робота у видавництвах, викладання у Бердянській дитячій художній школі, участь у міжнародних та українських конкурсах карикатур.

Сьогодні Сергій Семендяєв — карикатурист з бородою в іронічно-позитивному сенсі. В його доробку численні перемоги на міжнародних конкурсах карикатур, премія ім. Валерія Зелінського за публікацію в українській пресі (2011), персональні виставки у Маріуполі, Каховці, Енергодарі, Бердянську (двічі), російському Орлі і, нарешті, у Верховній Раді України (2012). А ще — Сергія нагороджено Почесним орденом Бердянська.

Часом дивні семендяєвські чоловічки оживають і сходять з карикатур. І тоді художник, який і зовні дуже схожий на великодушного героя Свіфта, стає справжнім Гулівером. І тільки неймовірне почуття гумору рятує майстра, коли Гулівер-велетень перетворюється на Гулівера-чоловічка в полоні гігантів — незбагненних українських реалій, добре, якщо тільки трагікомічних.

Ледь не забув привітати... Сьогодні художнику — 60. А все почалося з книги. Тримаю в руках тільки-но з друку свіжесенький альбом іронічної графіки Сергія Семендяєва. Насолоджуюся гумором та обрисами і цитую слова професора Віталія Заблоцького про нашого героя у передмові: «Он не хохочет над смешным. Он улыбается, подставляя Миру плечо».

Браво, Маестро!

Мал. Сергія СЕМЕНДЯЄВА.